BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, Januari 14, 2012

Catatan Resepi Bagi Dikongsi Bersama! Part 2


Resepi 2 : Ayam Stim Ala Hainan


Bahan-bahan :

1 ekor ayam (dipotong 8 bahagian)
8 sudu kecil minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
4 sudu kecil minyak seasoning MAGGI
1 1/2 mangkuk kecil madu lebah
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 ibu jari halia (dihiris halus)
1 kiub pati ayam
2 cawan kecil air 
Sedikit lada hitam dan lada putih
Sedikit daun ketumbar
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Timun dan kobis (dipotong halus) - Hiasan

Cara Menyediakannya :

1. Basuh ayam yang dikerat 8 tadi sebersihnya. Angkat dan toskan.
2. Campurkan minyak bijan, sos tiram (3 sudu), kicap cair, kicap pekat (2 sudu), minyak seasoning, lada hitam dan lada putih serta madu di dalam sebuah mangkuk besar. Gaulkan pada ayam sehingga betul-betul rata.
3. Peram ayam selama 3 jam atau 4 1/2 jam.
4. Sediakan pengukus.
5. Bekas isian ayam diletakkan dengan halia dan bawang putih yang telah disusun. Letakkan ayam di tengah-tengah bekas.
6. Kukus ayam. Tunggu sehingga air tos ayam keluar atau separuh masak.
7. Perlahankan api pengukus. Sediakan kuali kecil. Isikan sedikit air dan masukkan kiub pati ayam.
8. Masukkan air tos ayam yang dikukus tadi ke dalam kuali beserta halia dan bawang putih. Masukkan sekali baki sos tiram dan kicap pekat.
9. Masukkan garam dan gula.
10. Apabila kuah mendidih dan pekat sedikit, siram kuah ke atas ayam.
11. Pastikan siram kuah ke atas ayam setiap 15 saat (selama 3 minit) menggunakan api yang kecil sahaja.
12. Apabila sudah masak, angkat ayam dari bekas (kuah tinggalkan di dalam bekas) dan potong ketika masih panas.
13. Hiaskan dengan potongan timun, kobis dan daun ketumbar. Semasa menghidang, ambil kuah yang di dalam bekas dan siram ke atas ayam yang telah siap dihias. 

* Makanlah ketika ia masih lagi panas. Boleh dihidangkan sebagai Nasi Ayam atau sebagai menu utama untuk sup. Jika nak tambah cendawan pun boleh. Sangat baik untuk kesihatan dan kuahnya sesuai untuk beri pada orang demam (untuk naikkan selera makan) atau dibuat bubur.

0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan