BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, April 24, 2010

Eye-Shield 21 aka Pemain Berhelmet Tertutup No.21

Penulis: Riichiro Inakagi
Pelukis: Yusuke Murata (2002-2009, Shonen Jump)

Genre: Sukan, drama dan komedi

Sinopsis Cerita :
Mengisahkan seorang pelajar sekolah menengah tinggi di Sekolah Tinggi Persendirian Deimon, Kobayakawa Sena yang sering menjadi bahan buli oleh rakan-rakan. Keadaan ini telah terjadi sejak dia masih kecil, dan mempunyai seorang rakan bernama Anezaki Mamori. Kemudian, Sena telah dipaksa untuk memasuki sebuah Kelab Bolasepak Amerika (American football club) oleh Youichi Hiruma; seorang pelajar yang ditakuti oleh semua pelajar di sekolah tersebut. Pada permulaannya, Sena hanya memasuki kelab itu hanya sebagai 'tempat sandaran' bagi membuktikan dirinya adalah 'berguna' dan tidak lagi perlu dilindungi oleh Mamori. Namun, lama-kelamaan minatnya semakin bercambah dan menyebabkannya menjadikan sukan tersebut sebagai kecenderungan utamanya, selain untuk melanjutkan pelajaran ke tempat yang lebih tinggi. Dikalangan pesaing dan rakan-rakan pasukan, Sena dikenali sebagai 'Eye-Shield 21' yang telah dikenali ramai sebagai seorang pemain yang memiliki kepantasan larian di dalam permainan. Bersama rakan-rakannya yang lain, Sena cuba sedaya upaya bagi melayakkan pasukan mereka, Deimon Devil-Bats ke perlawanan Christmas Bowl (Perlawanan Utama Bolasepak Amerika bagi sekolah-sekolah Tinggi di Jepun).

Watak-Watak Di Dalam Manga :

1. Kobayakawa Sena - Watak utama di dalam manga. Seorang yang mudah cemas, mudah dibuli, kelihatan kurang pendirian dan kurang matang, tetapi tidak mudah mengaku kalah, bersemangat setiakawan dan mudah membantu rakan-rakan. Mempunyai kebolehan yang terpendam, iaitu mampu berlari dengan laju, iaitu kira-kira 4.2 saat (rekod menyamai rekod pemain peringkat profesional) yang dipanggil 'Kaki Emas' (Golden Leg); yang terhasil daripada larian yang selalu dilakukan apabila membeli barangan atau membawa barang-barang oleh rakan-rakan yang suka membulinya; sejak sekolah rendah. Sena diberikan nama gelaran 'Eye-Shield' oleh Hiruma, dan dipaksa memakai helmet tertutup (sebagai langkah mencegah Sena diambil oleh persatuan lain). Posisinya dalam permainan adalah 'Running back' bagi Offense dan Defense.

2. Youichi Hiruma - Seorang pelajar tahun ketiga yang ditakuti ramai pelajar di sekolah, terutama orang dewasa. Dikenali dengan raut wajah yang kelihatan seperti syaitan (devil) dan berkebolehan mengenakan orang. Merupakan ketua pasukan Deimon Devil-Bats. Kebolehannya adalah dalam merancang strategi dan menjadi pusat kawalan bagi permainan dalam pasukan. Sering membawa senjata seperti senapang, pistol dan mesingan bersamanya dan gemar mengunyah gula-gula getah. Walaupun kelihatan sangat nakal dan tidak bertimbang rasa (devilish), Hiruma seorang yang sangat pentingkan persahabatan, menjaga kebajikan ahli pasukannya dan bertimbang rasa. Posisinya adalah 'Quaterback' bagi Offense dan Defense.

3. Ryokan Kurita - Pelajar tahun ketiga yang bersifat lembut dan merupakan ahli pertama pasukan Deimon Devil-bats. Mempunyai sikap mudah cemas, sangat cermat, gemarkan makanan manis serta mudah menangis. Badannya yang besar menjadikan dirinya amat sesuai untuk posisi pertahanan dan menyerang pihak musuh. Merupakan satu-satunya ahli kumpulan yang mencatat rekod angkat berat tertinggi, iaitu seberat 160 kg. Misinya adalah untuk bersama dengan Musashi dan Hiruma untuk memenangi Christmas Bowl dan melindungi Hiruma semasa perlawanan. Posisi dalam permainan : Center untuk Offense dan Defense


4. Raimon Taro aka Monta - Pelajar tahun kedua yang berkebolehan menangkap bola dengan hanya menggunakan satu tangan. Merupakan bekas ahli persatuan besbol dan menyertai Deimon Devil-Bats bagi membuktikan kepada orang ramai bahawa dia juga boleh menjadi penangkap bola terbaik seperti idolanya, Taka Honjyo. Boleh menangkap bola dalam pelbagai keadaan dan situasi. Bersikap tidak mudah mengaku kalah, memberi semangat kepada rakan-rakan dan gemar membuat lawak. Meminati Anezaki Mamori, tetapi tidak dilayan. Boleh melompat dengan tinggi, walaupun berfizikal rendah. Posisinya adalah sebagai Wide Receiver bagi Offense dan Defense.

5. Anezaki Mamori - Sahabat dan jiran kepada Sena. Merupakan pengurus pasukan Deimon Devil-Bats (sebenarnya atas rancangan Hiruma, pada permulaannya untuk dijadikan hamba suruhannya). Merupakan seorang yang bijak dan merupakan salah seorang dari ahli badan disiplin sekolah. Berkebolehan menganalisis maklumat secara manual dan sangat cekap dalam mengendalikan segala urusan kelab - super analog (kerana Mamori lemah dalam penggunaan komputer). Merupakan orang yang penting dalam memberikan maklumat strategi dan mengubah strategi semasa perlawanan. Mamori juga orang yang paling memahami Hiruma, walaupun selalu bergaduh dan tidak sefahaman dengannya. Sering berkomunikasi dengan Hiruma dengan menggunakan isyarat yang tidak pernah dapat dipecahkan oleh pihak lawan, menjadikan cara ini sangat efektif semasa perlawanan.

Nota : Terdapat banyak lagi watak-watak yang akan anda kenali selepas ini. Jadi jangan lepaskan peluang untuk membacanya.

Penilaian : Manga yang berkaitan sukan bolasepak Amerika yang popular. Sekaligus akan menarik minat pembaca untuk mengetahui kisah seterusnya. Manga ini seolah-olah berkisar tentang kehidupan seharian sendiri dan turut mempunyai kisah komedi yang mencuit hati.

0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan