BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, September 29, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) - Menambah Bingkai Pada Imej Digital


   Imej digital boleh dipross untuk pelbagai aplikasi dan kegunaan yang khusus. Dengan menggunakan teknologi Digital Darkroom, pelbagai kesan khas boleh diaplikasikan pada dokumen foto digital bagi menambahkan impak presentasi dan kesan-kesan ini dapat dilakukan dengan mudah.

     Menambahkan bingkai pada foto digital membuatkan ia kelihatan lebih profesional. Menariknya, proses penghasilan bingkai pula dapat dilakukan dengan mudah dan pantas. Di sini hamba akan membuat demonstrasi imej asal yang bersaiz 3504 pixel x 2336 pixel pada kadar resolusi 240 ppi yang dihasilkan dengan menggunakan kamera digital dengan lensa berkapasiti 8.2 megapixel. Imej asal ini akan dikecilkan menjadi 640 pixel x 640 pixel atau 72 ppi sahaja beserta dengan bingkai dan tajuk foto ini. Sila ambil perhatian bahawa imej ini diproses khas untuk tujuan sisipan e-mel dan paparan dala talian terutamanya untuk sesawang web. Proses mengecil, membuat bingkai dan menambahkan tajuk ini dirakam sebagai Action. Action ini boleh diaplikasikan terhadap sejumlah imej foto yang lain yang hendak digunakan untuk tujuan persembahan, sisipan e-mail atau paparan dalam talian.

1. Rajah ini menunjukkan imej sebelum dan selepas menambahkan foto harimau.

2. Sebelum meneruskan proses menambahkan bingkai, sebaiknya anda mestilah memeriksa saiz asal dokumen imej digital yang bakal diproses. Pilh menu Image > Image Size. Dalam tetingkap Image Size, dimensi sebenar dokumen yang berkenaan itu dipaparkan sama ada dalam ukuran pixel atau pun inci iaitu 3504 pixel x 2336 pixel (14.6' x 9.733') pada 240 ppi (Pixels per inch). Dimensi dokumen ini terlalu besar untuk kegunaan umum seperti paparan dalam sesawang, dan juga kegunaan berasaskan multimedia.
3. Proses ini dimulakan dengan menghasilkan Action baru yang dinamakan Foto Border. Anda boleh memberikan apa-apa sahaja nama yang difikirkan bersesuaian supaya action ini mudah dikenalpasti kelak. Klik pada ikon folder yang bertanda A. Tetingkap dialog New Set dipaparkan. Taipkan nama folder Action iaitu 'Foto Border'. Tekan OK setelah selesai.4. Klik pada ikon muka surat (Create New Action) yang bertanda A. Tetingkap New Action dipaparkan, di dalam petak Name, taipkan Border Lanskap. Klik Record.


5. Perhatikan bahawa ikon rakam (Record) bertukar menjadi warna merah. Ini menunjukkan  bahawa Action Border Lanskap aktif dan merakam apa-apa sahaja perubahan yang anda lakukan pada dokumen asal (foto harimau tadi).

Sekadar Coretan Ringkas ~ Sunshine!Supreme Commander - Nurarihyon (Datuk Nura Rikuo semasa muda)

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger yang dihormati sekalian. Semoga kalian semua sihat dan sejahtera hendaknya bersama-sama keluarga dan yang tersayang. Arakian kisahnya, hamba  kini masih lagi menunggu saat untuk ditemuduga bagi mendapatkan jawatan guru berijazah DG41. Walaupun ketinggalan kira-kira 2 jam setengah menyaksikan pembentangan Bajet 2013 pada hari semalam, namun hamba dapat mengikuti olahan dan pembentangan YAB Perdana Menteri menerusi penulisan pembantunya di laman Facebook beliau. Nyata agak hampa, kerana ketiadaan sebutan mengenai tarikh atau sebarang 'berita' mengenai nasib kami 10,000 graduan ijazah pendidikan yang tertunggu-tunggu di hadapan peti maya ini. Namun, keseluruhannya, hamba agak berpuas hati dengan pembentangan bajet ini yang dilihat adalah seimbang dan mengambil kira setiap sudut yang dilihat boleh membangun dengan strategik dan baik untuk digunakan dalam masa 5 tahun akan datang. 


Nura Rikuo, Third Commander (Generasi Ke-3) - Versi yokai / malam (belakang, berpedang) dan versi manusia / pagi (depan, bercermin mata)

     Baiklah, kita tinggalkan sejenak persoalan itu. Di sini, hamba sekadar ingin berkongsi akan lagu yang hamba perolehi dari siri animasi (anime) Jepun iaitu Nurarihyon No Mago yang bertajuk "Sunshine". Ini terjadi setelah diperkenalkan oleh adinda hamba, Husain (Ude) yang juga punya kegemaran yang sama dengan kekandanya ini. Jalan ceritanya lebih menarik dan triller, yang mana menampilkan gabungan antara yakuza (samseng di Jepun) dan yokai (hantu/semangat jahat Jepun). Bayangkanlah seorang remaja berusia 13 tahun sebenarnya adalah kelahiran separuh manusia-yokai dan sebenarnya adalah ketua yakuza bagi yokai-yokai di seluruh Jepun? Menarik untuk ditonton bukan? Bila ditonton, hamba bukan sahaja 'jatuh cinta' dengan reaksi bersahaja (cool) watak utamanya, Nura Rikuo yang mana menjadi manusia pada siang hari dan bertukar watak sebagai ketua yakuza yokai pada malamnya; namun lebih berpihak kepada kasih sayang, kesetiaan dan kekukuhan persaudatraan dan persahabatan. Ini nyata berbeza dengan sisi 'gelap' yang telah dibina oleh Jepun sebagai negara pengeluar cerita-cerita seram bertaraf Hollywood. Baiklah, di sini hamba sertakan lagu pembukaan "Sunshine" yang menjadi kegemaran hamba. Paling disukai adalah apabila mereka boleh menyatukan bahasa Jepun dan Inggeris dalam lagu ini. Di sini hamba sertakan video yang telah diedit serta lirik lagu dalam versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun.Sunshine (Versi Jepun)
Ashita wo terasu yo sunshine
Mado kara sashikomu
Tobira hiraite...iye..iye...iye
Yea....Yea......A.....Wow!
Stop!
‘Cuz you got me thinkin’ that I’m a little quicker (Ow....)
Maybe the rhythm’s up, but I won’t ever let ‘cha (No....)
I wish that you could see it for yourself
It’s not, it’s not your stop, hey yo yada
I never thought that I’d take over it all
Now I know that there’s a windfall
You know it’s on and on and off and on, no one gets away
(Korus)
Boku no yume wa doko ni aru no ka?
Kage mo katachi mo mienakute
Oikaketeta mamorubeki mono
There’s a sunshine in my mind?
Ashita wo terasu yo sunshine
Doko made mo tsudzuku
Me no mae ni hirogaru hikari no saki he
Mirai no sunshine
Kagayaku sunshine
I know it’s hard, just take a chance
Shinjite
Ashita mo hareru kara
Wooo.......Yea..Yea..

Sunshine (Versi Bahasa Inggeris)
The sunshine will shine tomorrow
Pouring in through the window
Open the door...
Yea.....Yea....A....Wow!
Stop!
‘Cuz you got me thinkin’ that I’m a little quicker (Ow....)
Maybe the rhythm’s up, but I won’t ever let ‘cha (No....)
I wish that you could see it for yourself
It’s not, it’s not your stop, hey yo no!
I never thought that I’d take over it all
Now I know that there’s a windfall
You know it’s on and on and off and on, no one gets away
(Korus)
Where is my dream?
I can’t see its shadow or forms
I have to protect the things I chase after
There’s a sunshine in my mind?
The sunshine will shine tomorrow
And will keep on going forever
Beyond the light that is spreading out before my eyes
The future’s sunshine
The radiant sunshine
I know it’s hard, just take a chance
Believe
Because tomorrow will be clear too
Woo....Yea..Yea...


P/s : Menonton anime ni lebih elok dari menonton video "Oppa Gangnam Style", yang nyata menunjukkan perkara yang kurang sopan. Jika tak suka, hamba hanya beri pandangan.

Buih Yang Berterbangan