BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, November 24, 2012

Jalan2 Cari Makan & Tayangan Filem Twilight Saga - Breaking Dawn Part 2!

     Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan blog! Kisah hari ini lebih banyak memperkatakan tentang kisah  hamba yang sekadar berjalan-jalan melepas bosan dan juga menenangkan otak sebelum meneruskan tugasan assignment kedua untuk program GCAP. Sebenarnya, hamba keluar sekadar untuk menemani rakan sebilik untuk membeli tiket bas di Hentian Putra, berdekatan PWTC, Kuala Lumpur. Manakala perancangan untuk menonton wayang pula hanyalah rancangan sampingan hamba, kebetulan pula filem Twilight Saga - Breaking Dawn Bahagian Ke-2 telah keluar di pawagam. Baiklah, hamba senaraikan pengalaman hamba di sini di dalam bentuk penulisan diari, yang mana lebih mudah, jelas dan juga tidak melalut-lalut (Almaklum, hamba agak sukar memendekkan ceritera).

~ 9.30 pagi ~
Hamba dan Eza telah bertolak ke Pasar Seni. Jalan telah mula sibuk di sekitar Pasar Seni. Di LRT, bertemu dengan seorang pelancong dari Yaman yang kebetulan bertanyakan arah untuk ke suatu tempat di Masjid Jamek. Menaiki LRT menuju ke KLCC.

~9.48 pagi ~
Kami berdua tiba di KLCC. Merayau-rayau mencari TGV Cinemas, KLCC disebabkan tidak biasa dengan kawasan tersebut. Membuat keputusan yang agak lama untuk membeli tiket, disebabkan permintaan seorang lagi rakan Ida untuk menyertai kami menonton filem. Memperolehi 3 buah tiket dengan tempat duduk yang agak selesa untuk menonton wayang, dengan masa tayangan pada jam 12.30 tengahari. Merayau-rayau di kawasan sekitar KLCC, termasuk membeli fishball, fishkek dan susu HP di Cold Storage Suria KLCC.  Menjalani sedikit 'survey' dengan seorang kakitangan KLCC dan memperolehi sebatang pen cenderamata KLCC. Melepak seketika di taman di belakang KLCC sambil menunggu kedatangan Ida.



Pen cenderamata yang diperolehi melalui servey di KLCC

~10.30 pagi ~
Ida tiba dan menyertai kami berdua di taman. Kemudian, memasuki gedung ISetan KLCC. Hamba agak terpana melihat kaunter makanan-makanan Jepun dan Korea di sana. Merayau-rayau di sekitar kawasan itu dan berkesempatan mengenali beberapa juadah masakan Jepun seperti Tokiyaki, Onigiri, Raamen dan lain-lain. Manakala deretan bahan basah, termasuk ikan salmon kelihatan 'bersih' dan sangat kemas dibalut, yang mana kelihatan berbeza berbanding dengan makanan basah yang terdapat di pasaraya lain. Hamba terliur benar melihat raamen di kaunter makanan, dan berhasrat untuk mencubanya kelak setelah beroleh elaun nanti. Berehat di kawasan berhampiran TGV untuk menunggu waktu masuk ke dalam panggung.


Salah satu gerai yang menjual raamen. Hamba pasti mencubanya kelak!


Deretan gerai makanan Jepun dan Korea (sebelah kiri, tak kelihatan). Setiap satu hidangan mengiurkan!



Antara makanan Jepun yang disejuk bekukan. Murah-murah tu!! Harga sushi pun boleh dapat dalam harga yang berpatutan kot!


Nigiri sushi (kecil) - Sushi dari telur ikan salmon. Harganya sekitar RM28.90.


Nigiri sushi (lengkap) - Rm14.90. Biar betul?! Jangan tak percaya!


 Ni pulak Unagi - Ikan keli bakar Jepun. RM18.90 untuk 1 baris (dalam gambar) dan besar-besar pulak tu!


Rabu, November 21, 2012

Oh My English! ~~ Perbentangan Pertama (Individual Presentation) At AEU, Kuala Lumpur


     Selamat tengahari semua rakan-rakan bloggers yang dikasihi dan dihormati sekalian. Syukur ke hadrat Illahi dengan limpah dan kurniaNya masih dapat bersama-sama semua untuk meneruskan kehidupan di muka bumi yang dicipta Allah s.w.t. Pada hari ini juga, hamba dan rakan-rakan sedang menjalani proses pembentangan secara individu bagi latihan GCAP yang sedang kami semua jalani yang mana akan berakhir pada 23 Disember 2012.


Mr. Raj sedang meneliti/memerhati pembentangan peserta


Salah seorang rakan sekelas sedang membuat pembentangan


Rakan-rakan sekelas sedang khusyuk mendengar pembentangan selama 5 minit (bagi setiap orang)


Ada juga sedang sibuk mendownload sesuatu....


Salah seorang rakan dan juga kertas pembentangan

      Jujur hamba katakan bahawa hamba bersedia untuk menjalani pembentangan, tetapi apabila mendapati bahawa hamba merupakan orang pertama menerusi cabutan nombor, hamba sangat cuak dan mula mengalami gemuruh. Tatkala memberikan ucapan di hadapan, mulalah 'darah gemuruh' meluru ke dada dan muka, seolah-olah mahu membuarkan diri dari tuan empunya tubuh. Ucapan mula tunggang langgang, jantung berdegup kencang dan point yang disampaikan tiada kesan. Aduh!!! Sakit sungguh rasanya bila tak dapat mengolah dengan baik ayat untuk digunakan di dalam pembentangan.


     Tetapi, rasa sungguh lega apabila menjadi orang pertama yang memulakan pembantangan. Apapun segalanya telah berlalu, dan di sini hamba paparkan beberapa detik di dalam pembentangan dan juga video pembentangan ~~Insyaallah, hamba akan perbaiki kemahiran berbahasa ini dan berupaya mencabar diri untuk menjadikan persembahan di masa depan kelak lebih baik.


Sabtu, November 10, 2012

Memoria D' Diaries Nov 2012 ~ Explanation


  Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada rakan-rakan blogger hamba yang dikasihi sekalian. Maafkan hamba seandainya sudah lama benar meninggalkan laman tinta ini. Adapun kini hamba telah menjadi seorang 'pelajar' sekali lagi di bawah program GCAP atau nama penuhnya ialah Graduate Career Accelerated Programme yang mana bertempat di bangunan menara TA One, berhampiran dengan KLCC. Syukur dipanjatkan juga ke hadrat Illahi kerana dengan berkat limpah dan kurniaNya hamba masih diberi peluang untuk bernafas di sini. Hamba kini sedang bercuti selama seminggu daripada program tersebut, kerana memberi laluan kepada perayaan Deepavali dan juga Awal Muharram. Sebenarnya, program yang hamba ikuti ini telah pun bermula sejak 5 Nov 2012 (Isnin) yang lalu dan bakal tamat pada 15 Dis 2012, tetapi setelah di'lepas'kan selama seminggu, maka ia dilanjutkan kepada 22 Dis 2012. 



Projek Peningkatan Kemahiran Graduan Untuk Tenaga Kerja Bertaraf Dunia

  Sepanjang menyertai program ini, hamba dapati bahawa sebenarnya adalah sangat mudah untuk mempraktikkan penggunaan bahasa Inggeris. Di bangunan ini, hamba dapati 100% lingua franca yang digunakan adalah bahasa kedua ini. Ia bertepatan dengan konsep program ini sendiri yang mewajibkan para pelajarnya untuk bertutur dalam bahasa Inggeris di setiap pelusuk bangunan tersebut. Nyata penggunaan bahasa ini dilihat sangat penting dalam menghubungkan serta menjalankan pekerjaan harian, khususnya di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur ini. Hamba turut mempelajari pelbagai kemahiran komunikasi yang diperlukan semasa menghadapi temuduga dan juga semasa bekerja kelak. Sungguhpun hamba berkelulusan Pendidikan Seni dan merupakan graduan di bahagian pendidikan, mereka mengalu-alukan kedatangan hamba dengan tangan yang terbuka. Selain itu, program ini adalah percuma dan tidak dikenakan sebarang bayaran kerana merupakan anjuran Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Scicom, TalentCorp. dan MyPartners Sdn. Bhd. 




Gambar hamba dengan rakan-rakan sekelas TA Eight bersama pengajar, Mr. Raj

    Jika berminat, kawan-kawan boleh mendaftar dengan pihak ini di laman web GCAP iaitu http://www.gcap.my/index-malay.php. Hamba sememangnya bersyukur kerana diberikan peluang untuk memperoleh ilmu pengetahuan ini serta kawan-kawan baru yang aktif, ceria dan bersemangat untuk meneruskan kehidupan serta mendapatkan pekerjaan yang baik. Semoga Allah menghargai usaha yang telah diberikan oleh orang-orang ini untuk menjamin kehidupan semua, para graduan yang masih belum bekerja pada masa kini.

Sabtu, November 03, 2012

Tayangan Perdana 31 : Detective Conan Live-Action Drama Series Episode 4 - Perfect Crime! The Notice Of A Murder At A Wedding, Reveal The Mystery Of The Locked Room Poisoning Trick!


Dengan segala hormatnya, hamba mempersembahkan 

Mei Tantei Conan Live Action Drama Series Episode 4 : Kanzen Hanzai! Kekkonshiki de Satsujin Yokoku, Misshitsu Dokusatsu Torikku no Nazo o abake!



Terbahagi kepada 1 bahagian sahaja.

Sinopsis Ringkas :

Kudou Shinichi terpaksa menjalani 'denda' setelah kalah dalam permainan yang dijalankan oleh Mouri Ran dan Suzuki Sonoko semasa rehat di sekolah. 'Denda' tersebut adalah Shinichi tidak boleh mengabaikan atau tidak menunaikan 'permintaan' dari sesiapa pun selama satu hari. Sebenarnya 'denda' itu diadakan untuk membolehkan Ran mengajak Shinichi ke sebuah restoran dengannya, tetapi tidak berjaya setelah Shinichi terpaksa membantu ayah Ran, Mouri Kogoro di dalam sebuah majlis perkahwinan rakan sekolahnya iaitu Shimabara Kanon dan Motoki Kensuke. Ini disebabkan permintaan dari pihak pengantin sendiri dan menyiasat akan sepucuk surat berbaur ugutan yang ditujukan kepada kedua-dua mempelai. Keadaan menjadi lebih tegang apabila mendapati rakan kepada Kanon, iaitu Matsumoto Nana didapati mati setelah meminum air yang telah di'kocak' oleh Kensuke, yang mana didapati mengandungi soba yang mana merupakan punca kematiannya. Nana disahkan telah mati diracun kerana alahan (elergi) dengan soba. Tetapi, keseluruhan makanan dan minuman yang disediakan di restoran tersebut tidak mengandungi bahan tersebut, kerana setiap orang tahu akan alahan yang dialami oleh Nana. Siapakah yang bertanggungjawab membunuh Nana?


P/S : Sekiranya setiap manusia mampu untuk memahami antara satu sama lain, maka tiada sebarang bencana yang akan melanda kehidupan. Tetapi, jika memendam perasaan tanpa meluahkannya ia merupakan satu tindakan kurang bijak untuk dilakukan. Maka, kenalilah orang disekeliling anda dan bertegur sapa walaupun hanya ucapan ringkas. Juga, jangan berpura-pura.

Isnin, Oktober 29, 2012

Pengalaman Pahit Untuk Dikenang & Berita Tentang Diri


   Assalamualaikum w.r.t. Bertemu kita lagi di dalam halaman yang luas di alam maya ini. Syukur ke hadrat Illahi hendaknya kerana masih berbesar hati memanjangkan usia hamba untuk menulis lagi tinta di laman maya ini untuk tatapan semua. Adapun demikian hendaklah kita sekaliannya bersyukur kepada Illahi agar sentiasa dipanjangkan umur dan sihat untuk meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah di dunia yang serba sederhana ini. Hamba sekadar ingin menyampaikan berita bahawa hamba akan menjalani latihan untuk memantapkan lagi kemahiran hamba serta mendapat kerjaya yang diinginkan ~ Guru.

   Selain itu, hamba dan keluarga menerima dugaan sekali lagi apabila bapa saudara hamba telah pergi selama-lamanya mengadap Illahi pada hari semalam, tepat jam 9 pagi di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang setelah bertarung nyawa sehabis daya. Ini disebabkan kecederaan parah di otak yang tidak dapat diselamatkan lagi dan mengalami keadaan koma selama 1 minggu. Doktor turut mengatakan harapan arwah telah tipis dan hanya menunggu saat degupan jantungnya terhenti. Dikhabarkan oleh bapa saudara hamba yang kedua terakhir, Achik Khamis bahawa ramai kenalan arwah dari seluruh negeri khususnya dari Jabatan Kastam di Pulau Pinang tidak putus-putus melawat arwah dan menyedekahkan Yassin dan Al-Fatihah sepanjang arwah dirawat di Pusat Rawatan Rapi (ICU) hopital tersebut. Bahkan setelah meninggal dunia, jenazah beliau diiring kembali ke tanah kelahiran arwah di Felda Mayam, Bera oleh beberapa kereta peronda dari Jabatan Kastam yang mana sarat dengan muatan (orang) iaitu rakan-rakan seangkatan bapa saudara. Arwah sememangnya disenangi oleh ramai kenalan beliau kerana keramahannya serta sikap baik hatinya.

     Paling menyentuh hati apabila saat menatap wajah sepupu hamba, iaitu anak arwah yang sulung yang dipanggil Fitri. Fitri yang kini berusia 2 tahun lebih masih belum mengerti apa-apa dan masih pantas untuk mengulum senyum tawa sedangkan ramai yang datang mengendong mahupun memeluknya penuh keharuan kerana mengenangkan status anak kecil itu yang kini bergelar anak yatim. Lebih meruntun jiwa, bila melihat keadaan bonda saudara hamba yang juga adinda kepada bonda hamba yang kini sedang sarat mengandung anak kedua, yang bakal melahirkan anak pada penghujung tahun ini. Besar sungguh dugaan yang diterima oleh keluarga bonda hamba lebih-lebih lagi bonda saudara. Wajahnya kelihatan 'kukuh' memperlihatkan kekuatan sedangkan di hatinya, hamba dapat merasakan betapa hatinya sayat dan pilu apabila kehilangan suami tercinta apatah lagi apabila melihat anak sulungnya, Fitri yang saling tak tumpah dengan wajah ayahandanya. Hampir menitis air mata ini melihat bonda saudara, apatah lagi bonda hamba sendiri yang mula 'banjir' sejak dari awal lagi.

     Apapun, syukur semuanya selamat dengan baik. Jenazah selamat dikebumikan pada jam 2 pagi setelah agak lama 'tersangkut' di Genting apabila van pertama rosak. Semoga keluarga kami tabah menghadapinya setelah kehilangan nenda berdua (ayahanda dan bonda kepada bonda), yang pergi menghadap Illahi 3 tahun yang lalu. Apapun, hamba berharap hamba akan dapat membantu apa yang patut dan sama-samalah berdoa untuk kesejahteraan mereka. Sekian, warkah hamba buat masa kini. Esok sinar harapan menanti dan hamba akan meneruskan kehidupan demi masa depan yang tak dapat dibayangkan. Wassalam.

Kelas Grafik (Photoshop) - Merekabentuk Poskad Dengan Menggunakan Photoshop


Pengenalan Adobe Photoshop CS4 menyediakan peluang yang tidak terbatas dalam kalangan pereka dan jurufoto untuk memaksimumkan penggunaan perisian ini bukan sahaja untuk memproses imej digital malah rekaan kreatif juga boleh dihasilkan dengan mudah dan pantas. Atrikel ini akan mengeksplorasi antara muka Photoshop CS4 dan dalam masa yang sama mendemontrasikan bagaimana untuk menghasilkan rekaan poskad untuk kegunaan komersial dan peribadi.

1. Buka perisian Adobe Photoshop CS4. Namakan dokumen ini Poskad atau apa sahaja nama yang berkaitan dalam petak Preset > Photo dan klik OK.















2. Adobe Photoshop telah pun menyediakan sejumlah preset dimensi dokumen yang standard dan sering digunapakai oleh pengguna. Menerusi petak Saiz, pilih menu Landscape 4 x 6. Dalam petak Resolusi, taipkan jumlah resolusi antara 72ppi hingga 300ppi.















3. Jika poskad ini diedarkan menerusi e-mail maka jumlah 72ppi adalah bersesuaian. Walau bagaimanapun, untuk tujuan cetakan maka resolusi antara 150ppi hingga 300ppi adalah bersesuaian.















4. Langkah seterusnya ialah untuk mendapatkan gambar foto yang akan digunakan untuk poskad yang bakal anda reka. Untuk mendapatkan gambar, kita akan menggunakan perisian Adobe Bridge CS4 (Terdapat dalam pakej Adobe). Perisian ini boleh diakses secara terus menerusi menu File > Browse in Bridge.























5. Sejurus selepas itu, perisian Bridge dipaparkan. Pilih gambar yang bersesuaian (Hamba kebiasaannya menggunakan gambar rakaman imej digital dilakukan menggunakan format RAW). Sehubungan dengan itu, gambar tersebut perlu diproses supaya formatnya boleh diubah dan diakses menerusi perisian Adobe Photoshop CS4. 







Sabtu, Oktober 13, 2012

Tayangan Perdana 30 : Detective Conan Special 3 - The Princess Who Prefers Magic


Dengan segala hormatnya, hamba mempersembahkan 

Mei Tantei Conan Supersaru 3 : Ojo-sama wa Magikku ga o Suki




Terdapat dalam 1 bahagian sahaja.

Sinopsis Ringkas :

Puteri Anne, iaitu puteri dari kerajaan Duchy Sabrina telah berangkat ke Jepun untuk mengadakan sebuah majlis keraian untuk ahli-ahli magik. Beliau ditemani oleh seorang detektif dari Eropah bernama Delon, yang terkenal namun bersikap sombong serta tidak suka bekerjasama dengan orang lain. Selain itu, Puteri Anne telah mengemukakan cabaran terbuka kepada Pencuri Terhandal, Kaito Kid untuk hadir ke majlis untuk mencuri rantai permata warisan keluarganya, Beaucoup de Soleil a Paris atau "Mentari Yang Menyinar Di Paris" di dalam media massa dan cetak. Ini menimbulkan keinginan Kuroba Kaito (alias Kaito Kid) untuk mengambil rantai itu, kerana merasakan tercabar dengan kata-kata puteri tersebut. Sementara di hotel, Inspektor Nakamori tidak selesa untuk bekerjasama dengan Detektif Delon yang sombong, diikuti oleh Aoko yang hadir memeriahkan majlis. Kedatangan Kaito pada malam itu nyata membuahkan hasil dan merupakan satu kejutan, bahawa sebenarnya Puteri Anne hanya ingin bertemu dua mata dengannya kerana beliau adalah peminat setianya! Apakah yang bakal berlaku kepada Kaito? Bagaimanakah caranya Kaito melepaskan diri dari kawasan itu?





Tayangan Perdana 29 : Detective Conan OVA 4 - Conan And Kaito Kid And The Crystal Mother


Dengan segala hormatnya, hamba mempersembahkan

Mei Tantei Conan OVA 4 : Conan to Kaito Kiddo to Kurisuturu Maza


Terdapat dalam 1 bahagian sahaja.

Sinopsis Ringkas :

Mengisahkan tentang operasi pihak polis Jepun yang diketuai oleh Nakamori Ginzo untuk menghalang Kaito Kid dari mencuri sebuah kristal dari seorang Ratu dari kerajaan Ingram yang bernama Elizabeth. Kristal itu bernama "Crystal Mother" yang bermaksud "Ibu Kristal", yang merupakan kristal yang paling besar di seluruh Eropah. Ini disebabkan Kaito telah menghantar surat menyatakan hasratnya untuk mencurinya ketika Ratu berada di dalam kereta api Royal Express. Selain itu, Inspektor Nakamori telah mengajak anaknya, Nakamori Aoko dan Kuroba Kaito (yang sebenarnya adalah Kaito Kid) untuk menemaninya dalam operasi itu. Peluang itu sebaik-baiknya digunakan oleh Kaito untuk cuba mencuri kristal tersebut, namun setelah berjaya mendapatkannya pada percubaan pertama hasratnya terhalang apabila mendapati anak kepada Ratu Elizabeth, Putera Philip sangat obses untuk menangkap dirinya sebagai memperoleh perhatian dan penghargaan dari ibunya sendiri. Keadaan semakin sulit bila mendapati ada seorang penjenayah bernama 'Jackal' yang terlepas dari penjara, memburu Kaito untuk tujuan tertentu. Apakah yang bakal berlaku? Dapatkah Kaito menghalang kejadian tidak diingini berlaku pada dirinya, sekaligus merahsiakan identitinya?





P/s : Kasih sayang seorang ibu adalah terlalu agung walau sedingin manapun ibu tersebut. Sebagai anak, kita seharusnya memahami dan menyayangi ibu kita, bukan hanya tahu menyalahkan dan menyinggung ibu. sekeras-keras hati seorang ibu, jauh di sudut hati tersorok kasih sayangg yang amat luas untuk anaknya. Jadi, hargailah ibu anda walau siapa ibu kita.

Isnin, Oktober 08, 2012

Perhatian! Kepada Rakan-Rakan ISMP Negeri Pahang!! ~ SILA AMBIL PERHATIAN!


Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan Bloggers. Di sini ingin hamba membuat satu pengumuman berkaitan dengan ISMP. Setelah mendengar dan membaca mengenai kedudukan ISMP di dada akhbar dan juga televisyen sendiri, pihak pelajar yang bernaung di bawah kumpulan Graduan ISMP 2nd  Batch telah sepakat untuk menghantar memorandum kepada pihak berwajib untuk mempertimbangkan perkara berkaitan isu temuduga (interview) guru dan juga isu posting. Maka dijadualkan pada 2 November 2012 bersamaan hari Jumaat kelak, akan dibuat proses penyerahan memorandum kepada pihak berwajib di pejabat mereka d Putrajaya, jam 3.00 petang. Tujuan memorandum ini dibuat adalah untuk:

1. Menjelaskan isu graduan ISMP IPTA yang tamat sebelum Jun 2012 tetapi tidak diberikan kata putus posting seperti yang dijelaskan kepada graduan JQAF.

2. Menuntut KPM (Kementerian Pelajaran Malaysia) memberi penjelasan tentang prosider dan jaminan penempatan guru bagi 4,500 ISMP IPTA sama ada yang tamat sebelum Jun 2012 dan selepas Jun 2012.

3. Memastikan penempatan guru yang dijamin kelak dilaksanakan pada bulan Januari hingga Mei 2013.

Oleh itu, hamba sebagai salah seorang ISMPian 2nd Batch ingin meminta agar rakan-rakan ISMPian dari semua universiti dan mengambil bidang pendidikan serta telah bergraduat sebelum atau selepas bulan Jun 2012 untuk menjadi ahli kepada Group Facebook Graduan ISMP 2nd Batch. Selain itu, diseru juga kepada rakan-rakan ISMPian yang menetap di Pahang, mendaftar di group Graduan ISMP Pahang 2012. Di sana, rakan-rakan akan dikehendaki memberi maklumat diri kepada wakil daerah masing-masing, melalui INBOX atau PESANAN.

Antara wakil mengikut daerah di Pahang adalah (mengikut nama FB masing-masing):

Daerah Raub - Cik A Tiq
Daerah Maran dan Jengka - Cikgu Haiy
Daerah Rompin/Muadzam Shah - Wa Mei dan Zila Norazilah
Daerah Kuantan - Mikail Azlan dan Hanim Azahar
Daerah Temerloh - Najibah Sham Saiful Bahari dan Dyana Arshad
Daerah Pekan - Anah Barkhia

Anda hanya diminta untuk menyerahkan nama penuh dan nombor telefon kepada wakil-wakil daerah ini. Maklumat untuk perjumpaan pula akan dimaklumkan oleh wakil-wakil tersebut. Oleh itu diminta rakan-rakan semua, terutama rakan-rakan ISMP Negeri Pahang bagi setiap universiti akan dapat memberi respond mengenai pengumuman ini. Di sini hamba lampirkan sekali link ke laman group terbabit.

1) GROUP FB GRADUAN ISMP PAHANG 2012 (TEKAN DI SINI)

2) GROUP FB GRADUAN ISMP 2ND BATCH (TEKAN DI SINI)

Bagi perjumpaan di Putrajaya dikehendaki sekurang-kurangnya 1000 org Graduan ISMP untuk turun padang bagi menyokong tujuan penyerahan ini.

Sekian, terima kasih.

P/s : Ya Allah, Kau permudahkanlah urusan kami. Kau permudahkanlah rezeki kami dan permudahkanlah haluan kami dalam menuntut hak.

Ahad, September 30, 2012

Sekadar Lagu Untuk Ingatan ~ Mr. Simple


     Assalamualaikum, bertemu lagi di warkah tinta yang seterusnya. Sebenarnya tiada sebarang bicara yang ingin disampaikan pada masa ini, cuma sekadar mengingati kembali kenangan semalam di mana hamba keluar bersama-sama dengan dua orang sepupu ke sebuah pusat membeli-belah terkemuka di Kuantan, untuk sekadar berjalan-jalan dan bersukaria. Sebenarnya, hamba sekadar ingin melegakan tekanan yang mungkin dialami kedua-dua sepupu yang mana bakal menduduki peperiksaan penting pada tahun ini iaitu PMR dan SPM. Kedua-duanya kelihatan agak gugup dan kerisauan, memandangkan harapan keluarga kini terletak di bahu kedua-duanya. 

     Hamba hanya dapat membantu mereka untuk memberi ketenangan dan nasihat supaya sentiasa tenang, jangan gelabah dan bertawakkal pada Tuhan setelah usai usaha keras yang dijalankan mereka selama ini. Tambahan pula, hamba baru menerima gaji, jadi tidak salah kiranya membelanja mereka makan donut, bermain game dan juga berkaraoke. Di tempat karaoke, hamba secara tidak sengaja telah 'berminat' dengan salah satu daripada lagu-lagu Korea yang dipilih oleh sepupu yang mana peminat tegar Korea. Jadi, hamba ingin berkongsi dengan rakan-rakan semua lagu dan juga lirik (Bahasa Inggeris dan Korea). Lagu ini dinyanyikan oleh salah sebuah kumpulan popular Korea masa kini, iaitu Super Junior yang mana popular dengan lagunya "Bonamana" dan "Sorry, Sorry". Di sini, hamba persembahkan lagu baru dari kumpulan ini yang bertajuk "Mr. Simple". Hamba lebih tertumpu kepada susunan muzik dan lirik lagu ini yang nyata bersesuaian dengan hamba sendiri. Liriknya sesuai ditujukan kepada golongan belia lelaki dan wanita untuk bersama-sama merehatkan diri setelah berpenat lelah dengan tugasan yang banyak dan bersabar untuk hasil yang dijalankan. Nyata ia amat bersesuaian dengan diri hamba yang kini menunggu temuduga. Baiklah, harap rakan-rakan semua terhibur hendaknya!

Super Junior – Mr. Simple


(Korean Version)
Because You Naughty, Naughty Hey! Mr. Simple
Because You Naughty, Naughty
(Tera! Tettettettettettettettettettettettet Tera! Tettettettettettettettettettettettet Shukatta)
Sesanggi nae mamdaero an dwendago hwaman naemyŏn an dwae
Gŭrŏl pillyo ŏbtji (Wooooh!)
Gŏkjŏngdo paljada jagŭn ire nŏmu yŏnyŏnhaji malja mome jochi anha
Sŏngjŏgi johatdaga nappatdaga gŭrŏn gŏji mwo hŭng! (Heeett!)
Shiljŏgi ollatdaga ttŏrŏjyŏtda gŭrŏn ttaedo itji
Ŏjjŏmyŏn gwaenchancha shwiŏ ganŭn gŏtdo joha
Modŭn gŏshi ttae, ttae, ttae, ttae, ttaega innŭn gŏnikka
Gŭdaega namjaramyŏn chingul manna sul han jane tŏrŏbŏrigo (Alright, Alright, Alright)
Gŭdaega yŏjaramyŏn chingul manna suda ttŏrŏ nallyŏbŏrigo (Alright, Alright, Alright)
(Chorus 1)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
Gaja gaja ŏsŏ gaja makhyŏssŭl ttaen doragaja
Golchi apa jugetdamyŏn onŭl haruman nolgo boja
An gŭraedo gŏchin sesang jugŏra ttwimyŏn naman jichyŏ
Gidarŏybwa akkyŏdwo bwa nŏye nari got ol tenikka
Blow your mind gara Mr. Simple
Blow your mind ttaega watjanha duryŏwo malgo
Blow your mind gaja Mr. Simple
Blow your mind ttaega watjanha junbi dwaetjanha
Sok ssŏngnŭn iri han du gaji anin sesange urin sara gŭgŏn aedo ara (Oooooh!)
Mwo irŏke ŏryŏmna
Urijal mŏkgo jal jago tto jalhamyŏn gŭrŏke hamyŏn dweji
Gŭdaega hwaga namyŏn chingul manna dwitdamhwaro purŏbŏrigo (Alright, Alright, Alright)
Gŭdaega gweropdamyŏn norae bull sori jillŏ nallyŏbŏrigo (Alright, Alright, Alright)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
(Deko, deko, deko, deko. Dance! Hey! Hey! Hey!)

(Chorus 2)
Jayuran ge mwo gŭri byŏlgŏ inna (Just Get It Get It)
Sosohan iltarye jaemi (Dung Dung Dung Kung Kung Kung)
Sarainnŭn gŭdael nŭkkigo shipna (Just Grab It, Grab It)
Gasŭm ttwinŭn nae kkumdŭrye yaegi (Dung Dung Dung Kung Kung Kung)
Because You Naughty, Naughty
Ije gŏkjŏng hajima apen johŭn nari ol gŏya
Shimgakhan yaegin da dwiro mirwodugo
Onŭrŭn barkge usŏbwa gŭdaeye hwanhan usŭme modu gibun jhajyŏ (Aaaaaa)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
Bwara Mr. Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaenŭn gŭdaero mŏtjyŏ
Bwara Miss Simple, Simple gŭdaenŭn gŭdaero yeppŏ (SJ Call!)
Gaja gaja ŏsŏ gaja makhyŏssŭl ttaen doragaja
Golchi apa jugetdamyŏn onŭl haruman nolgo boja
An gŭraedo gŏchin sesang jugŏra ttwimyŏn naman jichyŏ
Gidarŏybwa akkyŏdwo bwa nŏye nari got ol tenikka
Blow your mind gara Mr. Simple
Blow your mind ttaega watjanha duryŏwo malgo
Blow your mind gaja Mr. Simple
Blow your mind gara Mr. Simple

(English Version)
Because You Naughty, Naughty Hey! Mr. Simple
Because You Naughty, Naughty
(Tera! Tettettettettettettettettettettettet Tera! Tettettettettettettettettettettettet Shukatta)
Don’t get mad just because things don’t happen the way you want them to
There’s no need for that (Wooooh!)
Worrying is a part of fate, let’s not cling to small events. It’s not good for your health
Grades go up and go down. That’s the way it is (Heeett!)
Grades go up and go down. It can happen
It’s okay. Taking a break is okay too
There’s a set time, time, time, time, time for everything
If you’re a guy then meet up with a friend and have a drink. Shake it off (Alright, Alright, Alright)
If you’re a girl meet up with a friend and talk. Throw it away (Alright, Alright, Alright)

(Chorus 1)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
Let’s go, go hurry, let’s go. If it’s blocked let’s go back
If there’s too much on your mind just today let’s have fun
If I work too hard I’ll get tired
Just wait. Save some, your time will come soon
Blow your mind, go Mr. Simple
Blow your mind, your time has come. Don’t be afraid
Blow your mind, go Mr. Simple
Blow your mind, your time has come, you’re ready
We live in a world that has more than one or two things to worry about, even kids know that (Oooooh!)
What’s so hard about it?
Just eat well, sleep well and do well
If you get mad meet up with a friend and talk about it. Let it loose (Alright, Alright, Alright)
If you’re in pain, sing a song, shout, Throw it away (Alright, Alright, Alright)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
(Deko, deko, deko, deko. Dance! Hey! Hey! Hey!)

(Chorus 2)
Freedom isn’t that important. (Just Get It, Get it)
The fun of escaping temporarily (Doong Doong Doong Koong Koong Koong)
Do you want to feel yourself living? (Just Grab It, Grab It)
Talking about my dream making my heart beat faster (Doong Doong Doong Koong Koong Koong)
Because You Naughty, Naughty
Don’t worry, good things will happen to you
Push all serious stuff back
Today, smile brightly. Your bright smile will make everyone feel better (Aaaaaa)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
Look Mr. Simple, Simple you’re cool just the way you are
Look Miss Simple, Simple you’re pretty just the way you are (SJ Call!)
Let’s go, go hurry, let’s go. If it’s blocked let’s go back
If there’s too much on your mind just today let’s have fun
If I work too hard I’ll get tired
Just wait. Save some, your time will come soon
Blow your mind, go Mr. Simple
Blow your mind, your time has come. Don’t be afraid
Blow your mind, go Mr. Simple
Blow your mind, go Mr. Simple
P/s : Berkaraoke tak salah jika sekali sekala, tidak semestinya di tempat karaoke, di rumah pun boleh. Pilih saja di mana yang anda mahu, jika takut suara didengari orang, tidak salah jika anda hanya buka laptop, buka perisian karaoke dan nyanyi di depannya. Tak mengapa, bukan? Apa yang penting hati bersih, niat baik dan asas iman yang kukuh. :)

Sabtu, September 29, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) - Menambah Bingkai Pada Imej Digital


   Imej digital boleh dipross untuk pelbagai aplikasi dan kegunaan yang khusus. Dengan menggunakan teknologi Digital Darkroom, pelbagai kesan khas boleh diaplikasikan pada dokumen foto digital bagi menambahkan impak presentasi dan kesan-kesan ini dapat dilakukan dengan mudah.

     Menambahkan bingkai pada foto digital membuatkan ia kelihatan lebih profesional. Menariknya, proses penghasilan bingkai pula dapat dilakukan dengan mudah dan pantas. Di sini hamba akan membuat demonstrasi imej asal yang bersaiz 3504 pixel x 2336 pixel pada kadar resolusi 240 ppi yang dihasilkan dengan menggunakan kamera digital dengan lensa berkapasiti 8.2 megapixel. Imej asal ini akan dikecilkan menjadi 640 pixel x 640 pixel atau 72 ppi sahaja beserta dengan bingkai dan tajuk foto ini. Sila ambil perhatian bahawa imej ini diproses khas untuk tujuan sisipan e-mel dan paparan dala talian terutamanya untuk sesawang web. Proses mengecil, membuat bingkai dan menambahkan tajuk ini dirakam sebagai Action. Action ini boleh diaplikasikan terhadap sejumlah imej foto yang lain yang hendak digunakan untuk tujuan persembahan, sisipan e-mail atau paparan dalam talian.

1. Rajah ini menunjukkan imej sebelum dan selepas menambahkan foto harimau.













2. Sebelum meneruskan proses menambahkan bingkai, sebaiknya anda mestilah memeriksa saiz asal dokumen imej digital yang bakal diproses. Pilh menu Image > Image Size. Dalam tetingkap Image Size, dimensi sebenar dokumen yang berkenaan itu dipaparkan sama ada dalam ukuran pixel atau pun inci iaitu 3504 pixel x 2336 pixel (14.6' x 9.733') pada 240 ppi (Pixels per inch). Dimensi dokumen ini terlalu besar untuk kegunaan umum seperti paparan dalam sesawang, dan juga kegunaan berasaskan multimedia.




















3. Proses ini dimulakan dengan menghasilkan Action baru yang dinamakan Foto Border. Anda boleh memberikan apa-apa sahaja nama yang difikirkan bersesuaian supaya action ini mudah dikenalpasti kelak. Klik pada ikon folder yang bertanda A. Tetingkap dialog New Set dipaparkan. Taipkan nama folder Action iaitu 'Foto Border'. Tekan OK setelah selesai.



















4. Klik pada ikon muka surat (Create New Action) yang bertanda A. Tetingkap New Action dipaparkan, di dalam petak Name, taipkan Border Lanskap. Klik Record.


















5. Perhatikan bahawa ikon rakam (Record) bertukar menjadi warna merah. Ini menunjukkan  bahawa Action Border Lanskap aktif dan merakam apa-apa sahaja perubahan yang anda lakukan pada dokumen asal (foto harimau tadi).

















Sekadar Coretan Ringkas ~ Sunshine!



Supreme Commander - Nurarihyon (Datuk Nura Rikuo semasa muda)

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger yang dihormati sekalian. Semoga kalian semua sihat dan sejahtera hendaknya bersama-sama keluarga dan yang tersayang. Arakian kisahnya, hamba  kini masih lagi menunggu saat untuk ditemuduga bagi mendapatkan jawatan guru berijazah DG41. Walaupun ketinggalan kira-kira 2 jam setengah menyaksikan pembentangan Bajet 2013 pada hari semalam, namun hamba dapat mengikuti olahan dan pembentangan YAB Perdana Menteri menerusi penulisan pembantunya di laman Facebook beliau. Nyata agak hampa, kerana ketiadaan sebutan mengenai tarikh atau sebarang 'berita' mengenai nasib kami 10,000 graduan ijazah pendidikan yang tertunggu-tunggu di hadapan peti maya ini. Namun, keseluruhannya, hamba agak berpuas hati dengan pembentangan bajet ini yang dilihat adalah seimbang dan mengambil kira setiap sudut yang dilihat boleh membangun dengan strategik dan baik untuk digunakan dalam masa 5 tahun akan datang. 


Nura Rikuo, Third Commander (Generasi Ke-3) - Versi yokai / malam (belakang, berpedang) dan versi manusia / pagi (depan, bercermin mata)

     Baiklah, kita tinggalkan sejenak persoalan itu. Di sini, hamba sekadar ingin berkongsi akan lagu yang hamba perolehi dari siri animasi (anime) Jepun iaitu Nurarihyon No Mago yang bertajuk "Sunshine". Ini terjadi setelah diperkenalkan oleh adinda hamba, Husain (Ude) yang juga punya kegemaran yang sama dengan kekandanya ini. Jalan ceritanya lebih menarik dan triller, yang mana menampilkan gabungan antara yakuza (samseng di Jepun) dan yokai (hantu/semangat jahat Jepun). Bayangkanlah seorang remaja berusia 13 tahun sebenarnya adalah kelahiran separuh manusia-yokai dan sebenarnya adalah ketua yakuza bagi yokai-yokai di seluruh Jepun? Menarik untuk ditonton bukan? Bila ditonton, hamba bukan sahaja 'jatuh cinta' dengan reaksi bersahaja (cool) watak utamanya, Nura Rikuo yang mana menjadi manusia pada siang hari dan bertukar watak sebagai ketua yakuza yokai pada malamnya; namun lebih berpihak kepada kasih sayang, kesetiaan dan kekukuhan persaudatraan dan persahabatan. Ini nyata berbeza dengan sisi 'gelap' yang telah dibina oleh Jepun sebagai negara pengeluar cerita-cerita seram bertaraf Hollywood. Baiklah, di sini hamba sertakan lagu pembukaan "Sunshine" yang menjadi kegemaran hamba. Paling disukai adalah apabila mereka boleh menyatukan bahasa Jepun dan Inggeris dalam lagu ini. Di sini hamba sertakan video yang telah diedit serta lirik lagu dalam versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun.


video

Sunshine (Versi Jepun)
Ashita wo terasu yo sunshine
Mado kara sashikomu
Tobira hiraite...iye..iye...iye
Yea....Yea......A.....Wow!
Stop!
‘Cuz you got me thinkin’ that I’m a little quicker (Ow....)
Maybe the rhythm’s up, but I won’t ever let ‘cha (No....)
I wish that you could see it for yourself
It’s not, it’s not your stop, hey yo yada
I never thought that I’d take over it all
Now I know that there’s a windfall
You know it’s on and on and off and on, no one gets away
(Korus)
Boku no yume wa doko ni aru no ka?
Kage mo katachi mo mienakute
Oikaketeta mamorubeki mono
There’s a sunshine in my mind?
Ashita wo terasu yo sunshine
Doko made mo tsudzuku
Me no mae ni hirogaru hikari no saki he
Mirai no sunshine
Kagayaku sunshine
I know it’s hard, just take a chance
Shinjite
Ashita mo hareru kara
Wooo.......Yea..Yea..

Sunshine (Versi Bahasa Inggeris)
The sunshine will shine tomorrow
Pouring in through the window
Open the door...
Yea.....Yea....A....Wow!
Stop!
‘Cuz you got me thinkin’ that I’m a little quicker (Ow....)
Maybe the rhythm’s up, but I won’t ever let ‘cha (No....)
I wish that you could see it for yourself
It’s not, it’s not your stop, hey yo no!
I never thought that I’d take over it all
Now I know that there’s a windfall
You know it’s on and on and off and on, no one gets away
(Korus)
Where is my dream?
I can’t see its shadow or forms
I have to protect the things I chase after
There’s a sunshine in my mind?
The sunshine will shine tomorrow
And will keep on going forever
Beyond the light that is spreading out before my eyes
The future’s sunshine
The radiant sunshine
I know it’s hard, just take a chance
Believe
Because tomorrow will be clear too
Woo....Yea..Yea...


P/s : Menonton anime ni lebih elok dari menonton video "Oppa Gangnam Style", yang nyata menunjukkan perkara yang kurang sopan. Jika tak suka, hamba hanya beri pandangan.

Sabtu, September 15, 2012

Salinan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 (Dipetik Dari Akhbar UTUSAN Malaysia)




Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger sekalian. Maaf buat sekelian kalinya, hamba telah lama tidak mengemaskini maklumat di dalam blog ini. Hamba kini telah bekerja dan agak sibuk untuk menulis di laman ini juga agak terhad dek kerana keletihan usai bekerja pada siang hari. Namun, di sini ingin hamba kongsikan bersama-sama semua sedikit gambar dan maklumat yang mana diperolehi dari akhbar mini yang terkandung di dalam suratkhabar UTUSAN Malaysia 2 hari yang lalu. Maklumat ini boleh digunakan sebagai tambahan untuk bakal-bakal guru yang bakal menghadapi temuduga (jika berita gembira yg diumumkan pada 29 September ini terjadi). Di sini hamba sertakan maklumat ini di dalam bentuk dokumen (pdf). Harap dapat memberi manfaat kepada rakan-rakan sealiran di luar sana.


SILA TEKAN LINK DI BAWAH UNTUK MENDAPATKAN DOKUMEN (4SHARED)



Isnin, Ogos 06, 2012

Terima Kasih, Dato' Lee Chong Wei!! - Perjuangan Emas Di Olimpik


    Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan-rakan bloggers yang dihormati dan dicintai sekalian. Sudah sekian lama juga hamba tidak menulis sebarang tinta setelah pos terakhir di laman ini. Mungkin pada masa kini sudah berpuluh-puluh post telah dikeluarkan mengenai Dato' Lee Chong Wei. Post dari hamba ini juga mungkin salah satu daripadanya. Namun, hadirnya pos hamba bukannya untuk memberi kritikan atau membuat analisis permainan yang telah pun berlalu.


Perlawanan sengit antara Dato' Lee Chong Wei dan Jaguh No.1 Badminton Dunia, Lin Dan dari China untuk menentukan pingat emas Olimpik 2012, badminton perseorangan lelaki.

     Boleh dikatakan sebahagian rakyat Malaysia adanya, terutama peminat setia badminton pasti tidak sanggup melepaskan peluang untuk melihat aksi beliau tepat pada jam 8.00 malam tadi, menerusi TV1 atau siaran berbayar Astro. Hamba juga tidak ketinggalan menyaksikannya, walaupun agak kelewatan menyaksikannya. Terima kasih pada pihak stesen televisyen Malaysia yang telah bersusah payah menyambung siaran langsung perlawanan tersebut. Tatkala melihat adegan pertarungan di layar televisyen tersebut, hamba turut terasa debarnya. Rasa teruja, kalut, gementar, debar kesemuanya brcantum menjadi satu. Tidak selesa rasanya duduk di atas kerusi, menurun ke lantai kemudian di dalam bilik. Keluarga turut tak ketinggalan menyaksikan perlawanan tersebut dengan ayahanda dan bonda turut bersorak memberikan sokongan. Hamba tak dapat menahan diri dari menjerit menyatakan sokongan setulus hati pada Dato' Lee Chong Wei, meskipun hanya dari rumah; walaupun tahu tak dapat didengari beliau yang bertarung sehabis daya di situ. Tatkala mendengar sorakan dari pasukan seteru, China kepada pemain mereka rasa panas di hati dan membalas kembali sorakan itu, meskipun tahu bahawa mereka semua tak akan mendengarnya.


Dato' Lee Chong Wei tidak dapat menahan sebak apabila tumpas tipis di tangan Lin Dan, dengan keputusan  15-21, 21-10 dan 21-19

       Tak malu dikatakan sekeluarga bersorak sorai tak ubah melihat perlawanan bola sepak pula. Hampir sakit jantung hamba dibuatnya, setiap kali melihat bulu tangkis tujahan lawan berjaya membolosi pertahanan beliau. Berdiri bulu roma, bila melihat stroke-stroke, lob dan smash kencang yang dilayangkan oleh Lin Dan pada beliau. Hamba turut menghela nafas lega bila hentaman dari Lin Dan dapat ditangkis, dielak oleh beliau. Seiring sekata bak kata orang. Apabila tiba saat-saat penentuan, hanya Tuhan yang tahu betapa berdebarnya dan kencangnya getaran hati hamba (bahkan seluruh rakyat Malaysia umumnya);  bahkan mungkin Dato' Lee Chong Wei sendiri yang ketika itu bertarung berhabis-habisan untuk dirinya dan rakyat Malaysia. Hanya Tuhan juga yang tahu bila melihat kesayuan dan kesedihan yang terpampang pada wajah jaguh badminton Malaysia itu bila tumpas tipis pada jaguh dari China itu pada set penentuan terakhir. Malah tidak segan juga hamba katakan bahawa hamba dan bonda menitiskan air mata bila melihat wajah sedih beliau kala itu.


Jangan bersedih Dato'! Kami semua sangat bangga dengan Dato'!

       Ayahanda pula bertepuk tangan, bangga katanya kerana beliau telah menunjukkan semangat menentang dan berusaha yang gigih. Hamba turut bertepuk tangan, bangga sebangganya melihat kesungguhan beliau. Walaupun tewas, tapi dengan penuh maruah dan penghormatan sebagai seorang jaguh sejati, sebagaimana orang Malaysia yang tak rela mengaku kalah dan berjuang penuh upaya dalam setiap bidang / usaha yang diceburi. Boleh dikatakan hamba turut kagumi semangat beliau. Bila melihat majlis penyampaian pingat, sekali lagi hamba menitiskan air mata keharuan bilamana melihat wajah duka Dato' Lee Chong Wei kala itu. Di hati, terdetik berkata," Jangan sedih! Anda sedih, kami jua turut bersedih!" Lalu, terus membuka laman Facebook dan Twitter hamba, menyatakan dorongan kepada beliau.

      Insyaallah, semangat ini akan terus berkembang dan menjadi dorongan kepada atlet-atlet pelapis seterusnya untuk maju ke hadapan. Dato' Lee Chong Wei suatu masa kelak akan menjadi jurulatih, yang mana insyaallah juga akan dapat melahirkan pelapis badminton masa hadapan kelak. Bukan sahaja dalam sukan badminton, malah dalam sukan-sukan yang lain juga. Di sini ingin hamba selitkan rasa penghargaan kepada Dato' Lee Chong Wei atas daya usaha anda, keringat anda, susah payah anda dan perhatian anda atas permintaan rakyat Malaysia ini. Terima kasih banyak-banyak atas usaha anda, jangan bersedih atas kekalahan itu, kerana kami rakyat Malaysia sangat-sangat berbangga atas usaha dan semangat yang anda tunjukkan di gelanggang itu. Kami sentiasa di belakang anda, memberikan semangat pada anda untuk terus maju ke hadapan. Terima kasih Dato' Lee Chong Wei dan hamba bangga kerana kita sama-sama anak Malaysia, di bumi berdaulat ini, bumi bertuah ini. Terima kasih!

Rabu, Julai 18, 2012

STPM Memoria - Contoh Folio Pendidikan Seni Visual STPM (Kertas 3)

     Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan bloggers yang dikasihi dan dihormati. Syukur dipanjatkan kepada Yang Maha Esa kerana hamba diberi peluang untuk menulis di ruangan ini kembali setelah beberapa lama menyepikan diri. Alhamdulillah juga, hamba akhirnya menemui 'sejarah' hasil karya hamba yang tertanam di dasar fail yang telah lama disimpan. Ini adalah salinan gambar berkaitan dengan folio Pendidikan Seni Visual (PSV) STPM yang mana merupakan hasil untuk PSV Kertas 3 ketika itu. Ini sekaligus menggamit kenangan hamba terhadap sekolah yang mencatat sejarah kegemilangan tersendiri, iaitu SMK Clifford, Kuala Lipis, Pahang. Baiklah, hamba akan membiarkan rakan-rakan semua meneliti kesemua gambar yang hamba sediakan.

 ~ Peringatan ~ 
Ini merupakan hanya sebahagian daripada bahagian-bahagian di dalam folio

Untuk kertas 3 tersebut, hamba telah mengambil soalan yang menghendaki pelajar untuk membina sebuah rekabentuk landskap bagi sebuah taman permainan kanak-kanak yang bersesuaian dengan taska / tabika. Oleh itu, hamba telah mengambil inspirasi daripada haiwan akuatik untuk dijadikan sebagai sumber idea. Oleh itu, secara logiknya kita hendaklah mengambil kira perkara-perkara berikut:

a) Aspek keselamatan kanak-kanak yang bermain
- Rekabentuk peralatan permainan, struktur permainan, bahan / medium yang digunakan untuk pembinaan peralatan permainan dan rekabentuk landskap taman.

b) Aspek keceriaan taman
- Tumbuh-tumbuhan yang sesuai diletakkan di taska : tidak mendatangkan ketidakselesaan pada kanak-kanak, memudahkan penjagaan.
- Warna-warna yang digunakan adalah ceria dan bersesuaian dengan dunia kanak-kanak.



Maklumat isi kandungan - Perlu diisi dengan kemas dan teliti



 Permasalahan - Adalah perkara yang berkaitan dengan topik / sesuatu yang kita sedang kaji / teliti. Tujuannya adalah supaya kita akan dapat mencari maklumat berkaitan dengan tajuk atau perkara yang ingin dikaji / diteliti / diadakan.

          

Kajian Perpustakaan - Kajian yang diperolehi daripada mana-mana bahan bacaan (buku, majalah, poster dan sebagainya; yang maknanya boleh dilihat dan dibaca) sama ada milikan sendiri atau diperolehi dari perpustakaan. Nota pelajaran juga boleh dijadikan bahan.





Contoh hasil kajian perpustakaan



Kajian Gambar - Kajian yang diperolehi daripada gambar-gambar yang diperolehi sama ada menerusi internet, buku dan sebagainya (bukan dari kamera)





Contoh hasil kajian gambar



Rabu, Julai 04, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) - Memahami Tool Extracts Dalam Adobe Photoshop

Latar belakang yang 'bersih' akan menimbulkan impak terhadap subjek utama yang disusun dalam sesebuah komposisi gambar. Namun begitu tidak semua gambar yang dirakam memiliki latar belakang yang bersih atau bersesuaian dengan subjek tersebut terutamanya jika subjek tersebut adalah di luar kawalan kita seperti subjek alam semulajadi serangga, bunga-bungaan dan sebagainya. Jika ini berlaku, jurugambar digital biasanya terpaksa menggantikan latar belakang asal dengan gambar latar belakang yang berbeza semata-mata untuk memantapkan kualiti gambar yang dihasilkan. Untuk menghasilkan proses menukar latar belakang gambar dengan mudah maka Adobe Photoshop telah menyediakan tool yang khusus untuk tujuan ini iaitu tool Extract. Artikel kali ini akan melihat secara terperinci fungsi tool Extract dan seterusnya langkah-langkah mudah untuk menukar gambar latar belakang supaya ia kelihatan serasi atau 'seamless' yakni, keseluruhan komposisi gambar tidak kelihatan seperti kolaj.

1. Rajah ini menunjukkan gambar sebelum dan selepas latar belakang ditukar kepada latar belakang baru.



















2. Sediakan dahulu gambar yang hendak ditukar latar belakangnya. Antara kriteria utama yang perlu diberi perhatian sebelum sesuatu gambar sesuai diaplikasikan dengan tool Extract adalah memilih gambar yang memiliki latar belakang yang tidak terlalu 'bersekali' dengan subjek utama. Gambar yang terdapat perbezaan jelas antara subjek dengan latar belakang adalah antara gambar yang mudah diaplikasikan dengan tool Extract.























3. Pilih menu Filter > Extract.
















4. Rajah ini menunjukkan dialog tool Extract.




















5. Sebelum proses 'melukis' bahagian tepi boleh dimulakan, beberapa pilihan parameter mesti dilakukan. Pertama, klik pada ikon tool Edge Highlighter dan keduanya, pilih saiz berus yang bersesuaian dengan gambar yang anda gunakan.




















Buih Yang Berterbangan