BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, November 11, 2011

Memoria Da' Campus - AlKisah Yang Haru Biru & Menyakitkan!

        Assalamualaikum w.r.t kepada semua bloggers dan para pemerhati blog semua. Syukran kita semua masih dipanjangkan umur untuk meneruskan kehidupan di alam yang fana dan permai ini. Maaf hamba titipkan andai keluputan dalam menulis dalam tinta ini. Hamba kini sudah pulih dari 'kemurungan' yang melanda diri, yang mana menyebabkan hamba 'membawa diri' ke kawasan yang hamba rahsiakan tempatnya. Cukuplah sekadar hamba sahaja yang mengetahuinya. Al-kisah bermula sejak 3 minggu yang lalu, iaitu 2 minggu sebelum ketibaan Hari Raya Qurban/Aidil-Adha yang telah berlalu.


           Hamba sudah agak bosan dan kurang senang dengan sikap 'seseorang' yang bermaharajalela di kawasan jajahan hamba yang sekangkang kera ini. Hamba sudah lama bersabar dengan sikapnya, ditambah lagi dengan sikap kurang tegas rakan yang tidak langsung mahu menegur 'manusia' ini. Sudahlah jajahan ini kecil, ingin 'dibolot' seorang pula. Paling kurang menyenangkan, kehadirannya tanpa khabar berita. Tup-tup, sudah terpacak di hadapan pagar jajahan, bersama rakan. Rakan pula tidak langsung memaklumkan. Hati siapa yang tidak senang? Sudahlah begitu, kehadirannya pula kerap dan menetap lama, kadangkala sehingga 2 hingga 3 minggu; setiap kali sepurnama sehingga mengganggu hamba. Bila diajukan kepada rakan, tiada respons dikeluarkan. Umpama terkena 'minyak cenuai' pula. Adat tetamu bertandang, kita sebagai tuan rumah; orang Melayu yang berhemah katakan mestilah disambut dengan baik. Tapi, kalau tetamu sudah umpama 'Kaduk Naik Ke Junjung', takkan hamba patut berdiam diri lagi. Tidak ada berkampungkah dia? Tidak membanting tulangkah dia, kerana setahu hamba, dia bekerja. Tidak beribu bapakah dia? Kiranya hendak menetap lama, ke teratak ayahanda dan bondalah seharusnya dia mengadukan nasibnya. Kenapa ke tempat hamba? Hamba bukannya jenis yang suka marah-marah, masih ada peri-belas kasihan dan perikemanusiaan lagi, cuba berbincang. Akhirnya, membawa kepada perbalahan besar, yang mana membawa kepada pengusiran 'hamba' sebagai 'tuan tanah' di jajahan sendiri. Adilkah itu?! Rakan pula masih tidak bertindak, malah membiarkan pula, menambah lagi tekanan dan sakit di hati. 


               Akibatnya, hamba tidak langsung ada 'mood' serta mengurung diri di jajahan tumpangan. Sakit di hati bertambah bila rakan-rakan bukan mahu memahami, malah menganggap masalah itu mudah malah memaksa pula. Seolah-olah, hamba ini 'human machine' pula! Hamba pun ada masa untuk stress, ada masa untuk murung. Nak mengadu, memang tak ada sesiapa pun mahu menghulur bantuan. Sakit benar rasanya! Syukur, ada juga insan berhati mulia sudi mendengar luahan jiwa hamba, yang pada hamba mengubat sedikit kedukaan hati. Terima kasih, D! Lalu, hamba ambil keputusan 'berhijrah' sementara ke jajahan Inderapura, di mana ada juga ketenangan dapat dicari di sana. Dengan sedikit bekal, hamba ke sana. Hanya pada ayahanda, bonda dan D sahaja dikhabarkan pemergian ini. Tugasan Batik juga dibawa bersama, untuk persiapan 2 karya sekaligus. Syukur juga, hamba diterima di sana, lalu bermulalah kerjaya hamba bagi menyiapkan bingkisan tugasan; dan kerja sampingan sebagai pembantu Temenggung di 'istana' ini. Berbekalkan 2 bahasa yang hamba kuasai (Inggeris dan Jepun - sedikit), dapatlah hamba bertindak menunjuk ajar mana-mana bahagian yang patut. Sebenarnya pemergian ini bukan sembarang dirancang. Hamba berbuat begini atas sebab; 1. Menyiapkan tugasan 2. Mencari bahan 3. Ketenangan dan harapan 4. Kemahiran bersosial dan berbahasa. Mungkin ramai melihatnya sebagai tidak perlu, tetapi pada hamba ianya sangat penting. Kini, kemahiran berbahasa dan komunikasi semakin baik.



Buih Yang Berterbangan