BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Isnin, Disember 26, 2011

La Memoria de Dairies (2011 Edition) - Parte 2

     Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan blogger yang amat hamba hormati. Pada hari ini, kampus bercuti disebabkan cuti menyambut Hari Krismas/Hari Natal pada hari semalam, iaitu 25 Disember. Dalam pada itu, hamba juga sudah boleh menarik nafas lega kerana kesemua tugasan dan assignment yang ada bagi Tahun Akhir di sini, telah selesai. pada 28 Disember (Rabu) ini, hasil karya akan dinilai pula oleh pensyarah-pensyarah bidang Kraf. Kemudian, semua hasil karya yang terpilih daripada assessment akan dibawa ke Shah Alam untuk pameran pada 3 Jan 2012. Pada 16 Jan, adalah hari perasmian pameran; yang mana hamba dan rakan-rakan wajib menghadirinya. Terima kasih diucapkan kepada AJK pameran ini yang bersusah payah dan bertungkus lumus bagi memastikan perjalanan pameran berjalan dengan lancar. Mereka sememangnya sudah melakukan yang terbaik buat semua. 

Logo dan 'Button' bagi pameran yang akan dijalankan kelak

     Pada minggu lepas, iaitu Khamis lalu hamba telah mengikuti seorang rakan hamba, Mastura ke sebuah pementasan teater di Panggung Budaya, Fakulti Muzik & Seni Persembahan, UPSI. Teater yang dimainkan adalah teater berjudul "Mayat". Ini merupakan teater kedua yang hamba pernah tonton semenjak hamba belajar di sini, setelah menonton teater "Puteri Sakdong" pada 2 semester yang lalu. Hamba akui bahawa hamba agak kurang gemar menonton teater yang bergenre moden berbanding dengan genre purbakala, kerana kurang selesa; selain daripada era yang dipamerkan adalah sinonim dengan kehidupan seharian kita sendiri. Dalam pada itu, hamba lebih gemar laras bahasa lama yang digunakan berbanding bahasa moden. Sebenarnya, ia juga berada di luar jangkaan hamba. Mastura secara tiba-tiba mengajak hamba menerusi laman sosial Facebook, kerana ada baki tiket. Tanpa membuang masa dan juga disebabkan kebosanan, hamba menerima jemputan itu. Teater ini agak menghiburkan dan menonjolkan lawak skelptik yang baik, namun disebabkan terlalu banyak dialog; membuatkan hamba agak bosan. Tetapi usaha yang baik. Namun, hamba ingin memuji bahagian 'Effect System' terutama kilat semasa hujan, yang berlaku dengan baik, seolah-olah itulah hujan sebenar. Di sini, hamba lampirkan beberapa gambar dan sedutan (rakaman) yang hamba sempat rakamkan untuk sedikit tatapan semua.

Sedikit sedutan daripada teater "Mayat"

Double Celebration!! Blog 3rd Year Anniversary & My Belated Birthday!!!

      Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger dan juga pengunjung blog hamba. Akhirnya pada hari ini, blog hamba telah mencapai usia tiga tahun!! Ini bermakna sudah hampir 3 tahun hamba mengendalikan blog ini. Terima kasih hamba tujukan kepada semua kerana sudi melawat laman blog hamba dan memberi semangat kepada hamba untuk meneruskan legasi yang ingin hamba jalankan, walaupun tidak segah mana. Selain daripada itu, hamba juga ingin menyambut Hari Lahir hamba yang telah berlalu 19 Disember dahulu. Syukran, hamba telah dikurniakan umur yang panjang dan kesihatan yang baik untuk lebih lama bertapak di muka bumi ini dengan kehendak Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang. Sampai di sini sahaja ucapan hamba, harapan hamba agar semuanya terhibur dan melakukan yang terbaik juga dalam hidup. Wassalam.


Kelas Grafik (Photoshop) : Impose Lagi

Kali ini, hamba kembali semula dengan nota grafik yang baru. Maaf andainya telah terlalu lama kiranya 'menyembunyikan' nota ini dari anda semua. Kini, hamba persembahkan dan harap anda semua akan menyukainya. 

Kaedah 1

1. Buka Photoshop anda.2. Buka sebuah imej seperti pada rajah.3. Kemudian, gunakan Rectangular Marquee Tool dan buatkan segiempat pada gambar seperti dalam rajah.  Jika tidak anda juga boleh menggunakan Polygonal Lasso Tool.4. Sekarang buka gambar lain. Hamba gunakan gambar kereta seperti dalam rajah.5. Kemudian pergi ke gambar pertama dan gunakan Rectangular Marquee Tool, gerakkan kekotak pilihan itu ke gambar kedua dan ia akan kelihatan seperti ini.6. Seterusnya gunakan Move Tool, gerakkan kekotak pilihan pada gambar kedua ke gambar pertama. Anda akan dapat lihat cebisan gambar kedua yang dipilih dalam ruang gambar pertama.7. Gerakkan imej itu kepada kedudukan yang betul dengan menggunakan Move Tool.8. Jika anda lihat pada Layers Pallette terdapat dua layer imej.9. Sekarang klik pada Pallette Options dan pergi ke Flatten Image supaya dua layer itu disatukan.10. Kini ia sudah disatukan dan menjadi satu imej yang tetap.
Buih Yang Berterbangan