BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Ahad, Mac 04, 2012

Berita Yang Mengujakan Dan Menggembirakan!!

     Assalamualaikum dan salam sejahtera hamba ucapkan kepada semua rakan-rakan blogger. Di sini ingin hamba panjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana atas berkah dan limpah kurnianya, dapatlah hamba masih bernafas di muka bumi ini bagi meneruskan legasi perjuangan guru-guru dan juga generasi terdahulu di tanah kelahiran hamba yang tercinta ini. Di sini, ingin hamba khabarkan dan kongsi bersama-sama semua mengenai dua berita yang hamba rasakan amat mengujakan diri hamba dan seharusnya dikongsi bersama rakan-rakan semua. 

     Pada 16 Februari yang lalu, hamba dan rakan-rakan telah mendapat perkhabaran daripada salah seorang sahabat hamba yang mengatakan bahawa penulisan berkaitan pameran "On-View" akhirnya telah disiarkan di akhbar. Terima kasih buat akhbar Berita Harian khususnya, kerana sudi membuat liputan akhbar berkaitan pameran yang dianjurkan serta pada rakan-rakan yang telah menghadirkan diri pada sidang penggambaran dan temuramah tersebut. Gambar liputan itu telah hamba upload dari Tan Jian Siong (kredit untuknya) sebagai tatapan kenangan dan penghargaan kerana pelajar Pendidikan Seni UPSI juga mampu hadir dengan rangkaian idea yang bermutu tinggi serta memberi pendekatan baru dalam Pendidikan Seni Visual.


Pelajar-pelajar di dalam gambar (dari kiri) : Patrick Juanis, Tan Jian Siong, Abdul Rahim Ajit, Wilson dan Abdul Rahman Ajit.

      Kemudian, pada hari Jumaat yang lalu; hamba dan rakan-rakan hamba telah menerima mesej pesanan ringkas (SMS) daripada pihak UPSI yang memaklumkan bahawa Surat Tamat Pengajian telah pun dikeluarkan. Keadaan ini seiiring dengan keputusan hasil mesyuarat senat yang telah dijalankan, dan alhamdulillah; hamba layak untuk dianugerahkan dengan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian Kelas Kedua Atas. Syukur hamba panjatkan kepada Illahi, walaupun tidaklah secemerlang Kelas Pertama, tetapi hamba mampu membuktikan kepada semua orang bahawa hamba juga mampu untuk berjaya dan menggenggam kejayaan dalam hidup.


Nota : Maaf kualiti gambar ini kurang memuaskan

Pesanan : Pada yang masih belum berjaya atau sedang berusaha untuk berjaya, jangan mudah putus asa dan teruskan perjuangan anda. Sesungguhnya hamba mengerti akan kepayahan dan kesengsaraan bagi mendapatkan kejayaan yang diingini. Telah banyak halangan dan rintangan yang hamba tempuhi sepanjang perjalanan bagi menggenggam kejayaan ini, dan hamba tidak akan sekali-kali melepaskannya kerana itulah usaha hamba yang sangat-sangat berbaloi untuk diraiikan serta dengan berkat dan rahmat dari-Nya. Jangan takut untuk jatuh, kerana dari jatuh itulah kamu akan dapat kekuatan bagi membina kembali keyakinan serta dengan positif mengorak langkah yang baru serta jitu.

Sabtu, Mac 03, 2012

Langkah Pertama Untuk Menjadi Seorang Guru - Pendaftaran Di SPP (Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan)

Assalamualaikum w.r.t kepada semua rakan-rakan bloggers yang dikasihi. Alhamdulillah, dengan penuh limpah berkah dan kurnianya, hamba telah berjaya menamatkan pembelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Insyaallah, jika dikurniakan rezeki; hamba akan menjalani istiadat konvokesyen mungkin pada bulan September nanti kelak. Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh UPSIKINI blogspot menyatakan bahawa kami, bekas-bekas pelajar hendaklah mendaftar atau mengemaskini maklumat berkaitan sekiranya bagi membolehkan kami ditemuduga mungkin dalam masa terdekat iaitu pada bulan 5 atau 6 nanti; iaitu sebelum majlis konvokesyen dijalankan. Di sini ingin hamba berkongsi maklumat dan memberi sedikit link  laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan


1. Sebelum memohon, PASTIKAN anda membaca Panduan Permohonan terlebih dahulu. Ingin diingatkan di sini, bahawa link "Panduan e-permohonan" masih belum dibuka kepada semua bakal pemohon; tetapi sentiasa ambil tahu dan layarilah laman ini selalu bagi memastikan anda tidak ketinggalan untuk memohon kelak. Anda boleh lihat pada gambar di bawah. (Maklumat yang dimasukkan adalah dalam bentuk pdf.)


(SILA KLIK PADA NAMA YANG DI'BOLD' UNTUK TERUS MASUK KE LINK)

2. Setelah selesai melihat Panduan Permohonan, anda semua boleh membuat Daftar Permohonan Baru, seandainya baru kali pertama mendaftar. Jika anda sudah mendaftar, anda boleh masuk melalui link Log Masuk. Anda boleh melihat gambar di bawah.


Nota : PASTIKAN apabila anda memohon, anda memohon jawatan yang betul, supaya tidak mendatangkan kesulitan di kemudian hari.

Pesanan :
Setelah selesai mengisi permohonan, anda semua hendaklah sentiasa mengemaskini maklumat-maklumat berkaitan terutama alamat surat- menyurat anda, terutama yang berpindah dan sebab-sebab yang lain. Di sini ingin hamba ucapkan selamat berjaya kepada kawan-kawan yang dihormati dan selalu ambil tahu mengenai  kepentingan semasa.

Isnin, Februari 13, 2012

Catatan Khusus Kepada Kawan - MyCat UPSI


      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah dan kurnianya, hamba masih utuh bernafas sehingga ke hari ini. Syukur juga kepada Illahi, akhirnya tamat sudah pengajian hamba di bumi UPSI, walaupun ada sedikit masalah yang mendatang. Hamba berharap agar masalah itu akan dapat diatasi kemudian. Baiklah, usah kita berceloteh panjang. Hadirnya hamba di sini adalah untuk memberi maklumat kepada rakan-rakan hamba yang masih belum membuat pengisian borang MyCat. MyCat ini adalah bersamaan dengan pengisian borang Ko-Kurikulum dalam kamus istilah UPSI. Jadi, tiada beza dengan kaedah pengisian semasa di sekolah dan ketika awal-awal semester dahulu (guna kad untuk tulis). Seiring dengan kemajuan teknologi, maka pihak kaunseling telah menukar cara pengisian maklumat ini.


     Pada kawan-kawan sekalian, boleh mula men'download' borang ini dan jangan lupa menyertakan salinan / scan sijil-sijil berkaitan sebagai bahan bukti. Selamat menjelajah borang!!

Rabu, Januari 18, 2012

MyBuletin : Pameran On-View Degree Show 2012! Hasil Bakal Guru PSV UPSI Terbaik!

Shah Alam, 17 Jan 2012 : Sebuah majlis perasmian bagi satu lagi pameran seni telah berlangsung di Galeri Seni Shah Alam semalam. Pameran yang bertajuk "On-View Degree Show 2012" ini telah berlangsung sejak 9 Januari 2012 dan dijangka tamat pada 28 Januari 2012. Pameran ini merupakan julung-julung kali diadakan di luar daripada kawasan kampus induk Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dengan penglibatan pelajar-pelajar Semester Akhir bagi program Pendidikan Seni (AT23) Ambilan Julai 2008/2009 dengan kerjasama Galeri Seni Shah Alam. Pameran ini juga merupakan kemuncak kepada memaparkan hasil karya pelajar untuk tatapan umum, khususnya kepada golongan pelajar. 


Paparan utama pameran yang dijalankan

     Majlis perasmian ini telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor UPSI, Prof. Dr. Omar b. Abdull Kareem yang hadir bagi menggantikan Naib Canselor UPSI, Prof. Dato' Dr. Zakaria b. Kasa yang tidak dapat menghadirkan diri disebabkan masih mempunyai urusan di Kedah. Dalam ucapan tersebut, beliau telah menyatakan bahawa Pendidikan Seni bukan lagi sebuah mata pelajaran yang hanya bergantung kepada identitinya sebagai bahan seni semata-mata, namun lebih sebagai 'penggerak' kepada membentuk generasi kini yang nyata lebih berintelektual serta gemar mencuba sesuatu yang baru. Dalam pada itu, beliau turut memetik kata-kata Dekan Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif (FSKIK) UPSI, Prof. Dato' Dr. Ahmad @ Abdul Rahim bin Hj. Zainuddin yang menyatakan bahawa seni telah kian berinteraksi dengan masyarakat umum dan perlu diperkembangkan lagi supaya mampu melahirkan generasi masa depan yang bukan sahaja menghargai seni, malah mampu mengintegrasikan keperluan dan intisari seni itu ke dalam bidang-bidang yang lain. Sebelum ucapan perasmian ini, acara telah dimulakan dengan ucapan alu-aluan daripada Dekan FSKIK serta Pengarah Galeri Seni Shah Alam. Selain daripada itu, sungguhpun UPSI kini sedang dilanda pelbagai kontroversi, terutama membabitkan pentadbiran, namun itu semua tidak menggugat semangat pelajar-pelajar ini untuk meneruskan aktiviti pembelajaran seperti biasa.


Ketiga-tiga tetamu jemputan ketika majlis perasmian dijalankan. Dari kiri: Pengarah Galeri Shah Alam, Timbalan Naib Cansellor UPSI dan Dekan FSKIK UPSI



Sebahagian pensyarah dan ahli akademik yang hadir dalam majlis perasmian tersebut


Sabtu, Januari 14, 2012

Catatan Resepi Bagi Dikongsi Bersama! Part 2


Resepi 2 : Ayam Stim Ala Hainan


Bahan-bahan :

1 ekor ayam (dipotong 8 bahagian)
8 sudu kecil minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
4 sudu kecil minyak seasoning MAGGI
1 1/2 mangkuk kecil madu lebah
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 ibu jari halia (dihiris halus)
1 kiub pati ayam
2 cawan kecil air 
Sedikit lada hitam dan lada putih
Sedikit daun ketumbar
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Timun dan kobis (dipotong halus) - Hiasan

Cara Menyediakannya :

1. Basuh ayam yang dikerat 8 tadi sebersihnya. Angkat dan toskan.
2. Campurkan minyak bijan, sos tiram (3 sudu), kicap cair, kicap pekat (2 sudu), minyak seasoning, lada hitam dan lada putih serta madu di dalam sebuah mangkuk besar. Gaulkan pada ayam sehingga betul-betul rata.
3. Peram ayam selama 3 jam atau 4 1/2 jam.
4. Sediakan pengukus.
5. Bekas isian ayam diletakkan dengan halia dan bawang putih yang telah disusun. Letakkan ayam di tengah-tengah bekas.
6. Kukus ayam. Tunggu sehingga air tos ayam keluar atau separuh masak.
7. Perlahankan api pengukus. Sediakan kuali kecil. Isikan sedikit air dan masukkan kiub pati ayam.
8. Masukkan air tos ayam yang dikukus tadi ke dalam kuali beserta halia dan bawang putih. Masukkan sekali baki sos tiram dan kicap pekat.
9. Masukkan garam dan gula.
10. Apabila kuah mendidih dan pekat sedikit, siram kuah ke atas ayam.
11. Pastikan siram kuah ke atas ayam setiap 15 saat (selama 3 minit) menggunakan api yang kecil sahaja.
12. Apabila sudah masak, angkat ayam dari bekas (kuah tinggalkan di dalam bekas) dan potong ketika masih panas.
13. Hiaskan dengan potongan timun, kobis dan daun ketumbar. Semasa menghidang, ambil kuah yang di dalam bekas dan siram ke atas ayam yang telah siap dihias. 

* Makanlah ketika ia masih lagi panas. Boleh dihidangkan sebagai Nasi Ayam atau sebagai menu utama untuk sup. Jika nak tambah cendawan pun boleh. Sangat baik untuk kesihatan dan kuahnya sesuai untuk beri pada orang demam (untuk naikkan selera makan) atau dibuat bubur.

Catatan Resepi Bagi Dikongsi Bersama! Part 1


    Assalamualaikum dan salam sejahtera hamba ucapkan kepada semua rakan-rakan bloggers yang dihormati sekalian. Semoga sentiasa sihat dan ceria bersama keluarga tersayang, terutama di hujung-hujung minggu begini. Dalam kesempatan ini, hamba ingin berkongsi beberapa resepi yang pada hamba menarik untuk dikongsi bersama rakan-rakan semua, apatah lagi hamba sememangnya gemar memasak dan agak kuat makan; walaupun mengulang makan (dalam kuantiti sedikit). Selain itu, pada hari Rabu lepas, hamba baru sahaja menonton sebuah rancangan yang memaparkan cara bagaimana memasak resepi "Itik Peking", yang pada hamba agak menarik untuk dicuba; sekiranya hamba ada kelapangan untuk mencubanya. Ok, mari kita sama-sama jenguk barang-barang dapur dan mencuba resepi ini!!

Resepi 1 : Itik Peking

Ingatan : Bahagian yang dikehendaki dalam resepi ini adalah bahagian kulitnya sahaja. Kulitnya sangat rangup sekiranya mengikut langkah yang betul. Jadi, bahagian daging boleh digunakan sebagai bahan dalam masakan lain seperti goreng sayur, sup dan sebagainya. Hidangan ini boleh disediakan untuk 6 atau 8 orang. Pada yang tidak biasa makan itik, boleh gantikan dengan menggunakan ayam atau ayam belanda.


Bahan-bahannya :

1. Untuk Itik

1 ekor Itik (siap dibersihkan, tidak dipotong)
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
30 gram halia (dihiris)
30 gram daun bawang (dihiris halus)
10 gram dong quai (angelicasinensis); sejenis herba Cina
20 gram bunga lawang
600 mililiter cuka merah
200 gram madu lebah
450 gram gula molassess (sejenis gula perang yang berwarna perang dan pekat)
1000 mililiter air
Minyak masak secukupnya

2. Untuk penyediaan penkek

1 cawan tepung 
60 gram minyak masak
480 mililiter air 

Cara penyediaan :

1. Untuk Itik

1. Bersihkan itik termasuk kawasan dalam perut dan toskan kering.
2. Gaulkan gula, garam, halia, daun bawang, dong quai, bunga lawang dan madu lebah. Perapkan bahan-bahan tersebut di dalam perut itik.
3. Ikat kaki itik (supaya tidak terlalu luas bukaan dan bahan di dalam perut tidak terkeluar).
4. Gaulkan cuka merah, gula molassess dan air sehingga betul-betul sebati. Sapukan sebatian ini di seluruh bahagian luar itik. Ulangi proses ini sehingga hasil sebatian ini betul-betul melekat pada badan itik.
5. Gantungkan itik dan biarkan sebatian kering selama 2 setengah jam atau 3 jam.
6. Bakar itik di dalam ketuhar selama 45 minit dengan suhu 115 darjah celsius. Bahagian badan itik ditegakkan, bukan dibarangkan semasa dibakar. (Letakkan penadah/ loyang di bahagian bawah itik semasa dibakar agar minyak yang dihasilkan tidak menitis dan mengotorkan ketuhar)
7. Panaskan minyak di dalam kuali. "Siram" minyak pada badan itik selama 3 hingga 5 minit.
8. Angkat dan biarkan sejuk sedikit.
9. Potong bahagian kulit sahaja sepanjang 2 inci setiap satu. Ketepikan.

2. Untuk penyediaan penkek

1. Gaulkan minyak, tepung dan air sehingga menjadi satu adunan doh.
2. Canaikan rata dengan ketebalan 2 mililiter dan potong menjadi saiz kira-kira 5 inci (ikut kehendak individu)
3. Goreng penkek di atas kuali leper tanpa menggunakan minyak.

Cara-cara menyediakan hidangan :

Ambil sekeping penkek dan sapukan sedikit sos hoisin (atau kalau tiada, pakai sos lada hitam), letakkan di dalam penkek sepotong kulit itik, sekeping timun (dipotong nipis sepanjang 1 inci), sedikit daun bawang dan kobis (potong halus sepanjang 1 inci). Gulung seperti popia dan nikmatinya sewaktu penkek masih lagi panas.

Khamis, Januari 12, 2012

Kongsi Sejenak - Papa Hero & Kisah Hero Di TV1!!


     Assalamualaikum semua rakan-rakan....agak lama hamba menyepikan diri...bersemendi sementara untuk 'merehatkan' diri di pangkuan keluarga, kini hamba kembali sementara bagi menyelesaikan tugasan yang masih belum selesai. Oh ya, hamba juga ingin berkongsi bersama-sama semua mengenai Papa Hero dan kucingnya, iaitu Hero (atau dipanggil Iyo). Baiklah, hamba persembahkan video temuramah PH dengan pengacara TV1 yang dijalankan siaran langsung di studio Angkasapuri. Ini merupakan salinan original daripada PH sendiri (hamba sudah minta izin daripada beliau). Semoga paparan hamba ini akan dapat memberikan ikhtibar dan sama-sama memikirkan, adakah kita pernah menzalimi atau mengasihi haiwan comel kesayangan Rasullullah ini?


      Baiklah, ini pula merupakan gambar-gambar yang sempat hamba ambil semasa dalam perjalanan pulang ke Tanjung Malim. Kucing-kucing ini merupakan kucing jalanan yang masih 'terbuang' dan belum diambil orang lagi. Hamba letakkan gambar-gambar ini untuk tatapan semua rakan-rakan. Maaf dipohon, mungkin ada gambar yang blur, kerana menggunakan kamera telefon bimbit, tapi wajarlah hamba nyatakan bahawa kita sebagai khalifah Allah seharusnya lebih peka dan menyayangi haiwan ini. Jika tidak mahu mereka membiak, 'mandul'kan mereka supaya kita tidak jadi insan yang kejam; dengan membuang pula anak-anaknya...sedangkan ibunya disimpan di rumah.


Kucing ini sebenarnya ada banyak kurap serta sudah uzur, ditemui ketika di stesen bas bandar pusat Jengka



Ibu kucing dan anaknya ini pula ditemui di hadapan tandas awam hentian Pekeliling. Geram tengok anak dia yang tembam nie


   Akhir kata, sayangilah haiwan dan jangan lokek untuk memberikan rezeki yang ada sekiranya mampu. Mudah-mudahan kita mendapat pahala dan dapat membantu haiwan-haiwan ini.

Buih Yang Berterbangan