BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, Julai 31, 2010

Kelas Grafik (Photoshop) : Tekstur Dalam Photoshop (Bahagian II)

Langkah 14 : Sekarang pergi ke Filter > Sketch > ChromeLangkah 15 : Pada tetingkap Chrome, pilih Detail sebanyak 5 dan Smoothness sebanyak 10. Klik OK.
Langkah 16 : Inilah hasilnya.
Langkah 17 : Satu lagi ialah dengan menggunakan Filter > Sketch > Photocopy. (Gunakan hasil daripada langkah 13)


Langkah 18 : Pada tetingkap Photocopy tetapkan Details kepada 12 dan Darkness kepada 24. Klik OK.
Langkah 19 : Hasil seperti dalam rajah.
Langkah 20 : Gunakan hasil daripada Langkah 13 dan seterusnya pilih Filter > Sketch > Conte Crayon.

Langkah 21 : Pada tetingkap Conte Crayon itu gunakan tetapan seperti pada rajah. Klik OK.Langkah 22 : Ini adalah hasilnya.Langkah 23 : Akhir sekali dengan menggunakan hasil daripada Langkah 13, klik Filter > Texture > Stained Glass.
Langkah 24 : Pada tetingkap Stained Glass, tetapkan Cell Size pada 22, Border Thickness pada 4 dan Light Intensity pada 8. Klik OK.


Langkah 25 : Inilah hasilnya.


P/s : Anda boleh mencuba dengan pelbagai cara lain untuk mendapatkan bentuk tekstur yang anda rasa boleh hasilkan. Kemahiran penggunaan Photoshop bergantung kepada latihan yang anda jalankan dalam perisian ini.

0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan