BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Isnin, Januari 02, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) : Membuat 3D Swoosh


Swoosh adalah sejenis aliran yang dibuat daripada garisan yang kelihatan seperti aktif atau bergerak. Kali ini secara ringkas hamba akan menghidangkan cara mudah untuk menghasilkan Swoosh.

1. Buat satu fail dengan dimensi seperti pada rajah.
2. Kemudian padamkan Lock pada Layer Background dengan mengklik pada Layer dua kali.3. Kemudian pada tetingkap New Layer, klik OK untuk menukar Layer Background kepada Layer 0.
4. Kemudian klik pada Layer 1.


5. Klik pada Pen Tool dan buat garisan seperti pada rajah. Caranya klik pada satu titik dan heret (drag) garisan itu dan tarik sedikit ke sisi kiri (jika hala garis itu ke kiri seperti pada rajah) ini adalah untuk menghasilkan bulat. Kemudian buat seterusnya sehingga menjadi seperti pada rajah.

6. Kemudian klik pada Path Selection Tool dan klik kanan pada garisan dan pilih Stroke Path. Pada tetingkap Stroke Path > pilih Tool sebagai Brush dan tanda pada Stimulate Pressure > klik OK.


7. Inilah hasil setelah langkah 6.

8. Kemudian pergi pada Pallette Action dan klik pada Create New Action. Action ini akan merakam sebarang kaedah yang anda lakukan pada ruang kerja Photoshop dan kemudian apa yang dirakamkan boleh diulang dengan menekan Play pada Pallette Action.

9. Setelah klik Create New Action > pada tetingkap New Action tukar nama kepada Turn dan klik Record.10. Klik pada Pen Tool dan klik pada ruang kerja.11. Pergi ke Selection Tool dan Select objek pada ruang kerja.12. Kemudian tekan Ctrl + T untuk Transform.13. Kemudian pergi ke sudut dan masukkan 2 untuk dipusingkan sebanyak 2 darjah.14. Klik semula pada Path Selection Tool dan pilih Stroke Path dan klik OK. Pergi ke Pallette Action dan klik Stop. Hasilnya apa yang anda lakukan pada langkah 10 > 14 dirakam oleh Photoshop.15. Sekarang pergi ke Pallette Action itu dan klik pada Action bernama Turn yang anda telah buat dan klik Play seberapa banyak kali yang anda mahu. Anda akan dapat lihat yang garisan-garisan selari akan terbentuk.16. Inilah hasil garisan Swoosh. Anda boleh menukar warna dengan menukar warna pada palet warna daripada hitam ke warna lain sebelum anda lakukan langkah-langkah membuat garisan.Selamat Mencuba!!


0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan