BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Isnin, Julai 02, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) : Teks & Latar Berkilau

1. Buka sebuah ruang kerja yang baru.

2. Buat dengan saiz 800 x 800 pixels dan tetapan seperti pada rajah.

3. Berikut adalah ruang kerja yang ada. Sekarang mari kita mulakan.

4. Klik pada Filter > Noise > Add Noise.

5. Masukkan Amount kepada 200 dan pilih Uniform pada Distribution dalam tetingkap Add Noise. Klik OK.

6. Kemudian pilih Blur > Radial Blur.7. Dalam tetingkap Radial Blur tingkatkan Amount kepada 100, pilih Zoom dan Best pada Quality. Klik OK.
8. Inilah hasilnya.
9. Kemudian tekan Ctrl+F untuk menjalankan sekali lagi Filter Radial Blur tadi. Inilah hasilnya.10. Pilih Filter > Stylize > Glowing Edges.11. Pada tetingkap Glowing Edges masukkan tetapan seperti pada rajah dan klik OK.

12. Kemudian sekali lagi pilih Blur > Radial Blur dan gunakan tetapan sama pada langkah 7.

13. Inilah hasilnya.14. Tekan Ctrl+J untuk duplicate layer. Pada Tab Layer anda akan lihat ada Layer 1.

15. Pada Layer 1 tukar Blending Mode kepada Screen.


16. Inilah hasilnya.
17. Kemudian tekan Ctrl+E untuk gabungkan kedua-dua Layer tadi. Pada Tab Layer anda akan lihat ada 1 layer sahaja iaitu Background.
18. Klik pada Create a New Layer dan sebuah Layer 1 kosong akan muncul dalam Tab Layer.
19. Pergi ke Text Tool dan klik kanan dan pilih Horizontal Type Mask Tool.
20. Klik pada ruang kerja dan taipkan teks yang anda mahu. Pada rajah, hamba taipkan MajalahPC.

21. Kemudian klik pada Move Tool. Pada ruang kerja anda nampak teks dalam garis putus-putus.

22. Klik pada Rectangular Marquee Tool, klik pada Subtraction from Selection dan tetapkan Feather kepada 30px seperti pada rajah.


23. Kemudian pada ruang kerja Select pada bahagian bawah teks, seperti pada rajah.


24. Ini akan memotong teks kepada separuh, seperti pada rajah. Sekarang klik pada Gradient Tool.


25. Pilih Spectrum dan Radial Gradient. Kemudian lukis satu garisan dari atas kiri teks hingga ke bawah kanan teks.26. Berikut adalah hasil warna teks. Kemudian klik Ctrl+D untuk hilangkan garis putus-putus itu.
27. Klik pada Layer Style dan pilihlah Drop Shadow, gunakan tetapan yang ada.28. Seterusnya klik pada Outer Glow dan gunakan tetapan yang ada, klik OK.


29. Inilah hasil akhir kesan efek teks yang berjaya dilakukan. Anda boleh tukar saiz dan kedudukan teks menurut kehendak anda.Selamat Mencuba!!

0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan