BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, Jun 04, 2010

Kelas Grafik (Photoshop) : Membentuk Imej Beralun (Bahagian 1)

1. Buka imej seperti pada  Rajah. Anda boleh menggunakan sebarang imej yang berbentuk segiempat tepat  mendatar.


2. Besarkan sedikit ruang kerja imej.
3. Tekan Ctrl + A untuk Select seluruh imej.


4. Kemudian tekan Ctrl + T untuk Free Transform dan kecilkan imej asal ke ruang tengah tetingkap.
5. Kemudian tekan Ctrl + C untuk Copy dan Ctrl + V untuk Paste dan satu Layer baru akan muncul.
6. Klik pada Layer 1 dan tekan Ctrl + T untuk Free Transform.


7. Pusing imej itu 90 darjah.


8. Pergi ke Filter > Distort > Shear. Ikut seperti pada Rajah.


9. Bentuk seperti Rajah.

10. Tekan Ctrl + T dan pusing kembali imej itu pada kedudukan asal.11. Kecilkan sedikit imej itu supaya ia muat di tengah ruang kerja.12. Inilah hasil imej itu. Sekarang klik pada Layer Background.

13. Tekan Ctrl + A. Klik kanan pada ruang itu dan pilih Fill.

Bersambung di Kelas Grafik (Photoshop) : Membentuk Imej Beralun (Bahagian 2)


0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan