BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Khamis, Disember 22, 2011

Tayangan Perdana 20 : Hachiko Monogatari (1987)


Dengan segala hormat dan takzimnya, hamba mempersembahkan

Hachi-ko Monogatari (1987)


Terbahagi kepada 1 bahagian sahaja.

Perhatian :

Hamba sarankan sila sediakan tisu, kain kecil atau sapu tangan untuk menontonnya.

Sinopsis Ringkas :

Filem ini merupakan adaptasi daripada kisah benar yang mengisahkan tentang kesetiaan dan kasih sayang antara seekor anjing yang bernama Hachiko terhadap tuannya. Anjing ini dilahirkan di sebuah kawasan pergunungan di pedalaman Jepun, dan dibawa ke Tokyo (Shibuya) untuk dihadiahkan kepada keluarga Ueno yang baru kematian haiwan peliharaan mereka. Anak anjing ini merupakan baka asal "Akita Inu" yang jarang didapati di Jepun ketika itu. Pada permulaannya, keluarga ini menolak untuk memeliharanya, namun setelah perkahwinan satu-satunya anak perempuan Ueno Hidesaburo; anak anjing ini dilihat sebagai satu-satunya tempat untuk dia mencurahkan kasih sayang dan teman selain daripada isterinya. Anak anjing ini diberi nama "Hachi" yang bermakna 'lapan' dan ' nasib yang baik' manakala "ko" bermakna 'anak' atau 'putera'. Pada setiap hari, Hachiko akan menemani tuannya ke stesen kereta api Stesen Shibuya dan akan menunggu tuannya di pintu keluar pada sebelah petangnya. Namun, malang berlaku apabila Ueno diserang strok dan meninggal di tempat kerja, menyebabkan Hachiko menunggunya sehingga diambil oleh pembantu rumah pulang ke rumah. Apakah yang bakal berlaku seterusnya??
P/s : Cerita ini amat berbaloi untuk ditontoni, terutama peminat-peminat haiwan sedunia....Sesungguhnya perhubungan antara insan digalakkan, apa pula perhubungan antara manusia dan haiwan. Hachiko merupakan lambang kesetiaan dan ketaatan yang tinggi kepada kita manusia, yang sanggup menunggu 10 tahun semata-mata untuk 'berjalan' dan 'bersama' dengan tuannya. Anjing tergolong dalam kalangan haiwan yang sangat-sangat setia pada tuannya, sekiranya dijaga dengan penuh kasih sayang dan perhatian. Walaupun dalam agama Islam, anjing tergolong dalam haiwan yang 'bernajis besar', tapi mereka juga berhak disayangi dan dihormati, kerana mereka juga makhluk Allah yang dicipta dengan tujuan yang kita tak dapat huraikan. 
Malah, berbakti pada sesama makhluk juga tidak salah, waima seekor anjing sekalipun. Untuk mengetahui kisahnya (Klik Di Sini) . Pada sesiapa yang masih belum mengetahui kisah sebenar Hachiko (Klik Di Sini) . Jadi, sayangilah haiwan dan hormatilah mereka seperti mana makhluk Allah yang lain.
Insyaallah, hamba akan letakkan pula adaptasi cerita Hachiko ini dalah versi Amerika pula. 

0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan