BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Ahad, Oktober 27, 2013

Kursus Penataran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Tingkatan Tiga 2013 (Kohot 3) Peringkat Negeri Sembilan (Subjek PSV)

Assalamualaikum salam ukhwah dan salam 1 Malaysia hamba ucapkan kepada rakan-rakan bloggers sekalian. Setelah beberapa lama hamba menyepikan diri, akhirnya hari ini dapatlah hamba meluangkan masa untuk melakar tinta sekali lagi di ruangan ini. Pada hari ini ingin hamba berkongsi ilmu dengan rakan-rakan semua berkaitan dengan kursus Penataran PBS Tingkatan 3 2013 yang kini hamba hadiri di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Besar, Tampin bermula pada 24 Oktober hingga 26 Oktober (Khamis hingga Sabtu) dan disambung lagi pada hari Isnin, 28 Oktober. 


Suasana semasa kursus dijalankan, ketika ini sesi ke-2 sedang berlangsung

Tujuan kursus ini diadakan adalah bagi memberikan maklumat terbaharu terutama dari segi pemberian BAND bagi penghasilan karya (evidens) murid sekolah menengah, iaitu kepada murid Tingkatan 3 pada tahun hadapan. Sungguhpun kursus ini adalah berkaitan dengan PBS Tingkatan 3, tetapi masih boleh dikaitkan dengan skala pemberian band bagi PBS Tingkatan 1 dan 2. Kami semua diberikan penerangan dengan jelas serta perbincangan yang melibatkan penghuraian masalah serta membincangkan masalah-masalah berkaitan pelaksanaan PBS di sekolah serta berkaitan dengan masalah murid (yang mana seringkali ponteng, ada masalah komunikasi dan sebagainya). Sebagai orang baru dalam bidang ini, ternyata kursus ini telah memberikan impak yang sangat berkesan kepada hamba terutama dalam menjadi seorang penilai yang baik terutamanya dalam memberikan markah dan penyata band kepada pelajar. Perbincangan diadakan dalam acara yang padat namun santai, tetapi penuh dengan perbincangan dan informasi. Di sini juga, kami diberikan tips-tips bagaimana untuk menggalakkan pelajar untuk lebih meminati PSV sendiri serta menyelesaikan masalah dalam proses pentaksiran PBS. Keadaan ini dilihat memberikan manfaat terutama kepada guru-guru bukan opsyen (yang mengajar PSV, tetapi tidak mengikut opsyen pengajian semasa di pusat pendidikan atau universiti) bagi memperoleh informasi sekaligus melihat kemudahalihan PSV dalam pendidikan.


Hasil karya PSV dipamerkan di sudut yang disediakan


Rakan-rakan guru PSV yang bertandang ke sekolah ini membuat lawatan dan rujukan mengurus fail PBS PSV dengan baik 


Fail Showcase yang disediakan mengikut guru yang mengajar

Sabtu, Oktober 05, 2013

Hari Keluarga Guru-Guru & Kakitangan SMK Pasoh 2 (Felda) 2013 Yang Ceria & Meriah!

Alhamdulillah....akhirnya sampai juga entri hamba ke dalam catatan rasmi blog ini. Assalamualaikum semua dan maaf kerana lama sudah tidak mengutus tinta. Apapun al-kisah yang ingin hamba kongsikan di sini adalah berkaitan dengan Hari Keluarga yang baharu sahaja dilaksanakan pada 28 September 2013 bersamaan hari Sabtu yang lalu dan berakhir pada 29 September 2013 (Ahad). Kemeriahannya seolah-olah masih terasa hingga kini, walaupun sudah hampir seminggu berlalu. Arakian, mari selak bersama-sama pengalaman ini untuk menimbulkan memori serta pengetahuan kepada rakan-rakan taulan yang pernah menjadi ahli di sekolah ini jua.

28 September 2013 (Sabtu)

8.30 pagi
Kesemua ahli berkumpul di kantin sekolah sebelum bertolak. Segala kelengkapan untuk memasak 'barbeque' telah disediakan (sejak petang Jumaat, kaum perempuan telah bergotong-royong di sekolah untuk menyediakan bahan-bahan mentah untuk digunakan bagi barbeque) dan dibawa bersama menggunakan kereta suami Kak Lah, Abang Zul. Manakala, sebahagian besar hamper diletakkan di dalam kereta Cikgu Fauzi. Setelah membuat pembayaran dan semakan berkali-kali, kami semua bertolak setelah membaca doa. 


Kak Aida, Acik Norma, Kak Nurul dan Kak Lah sibuk membersihkan ayam dan ikan sebelum diperap


Kami bertiga memotong bahan-bahan perapan sebelum dikisarBuat kerja jangan tekanan sangat, ketawa dan senyum bila perlu


Kak Syahida sedang sibuk mengisar bahan yang dipotong-potongDuduk-duduk sambil makan kacang rebus (dibawa Kak Lah & direbus oleh Cikgu Hafiz) serta melihat Kak Aida mencampur bahan perapan


Kak Aida sedang sibuk membahagikan dan mencampurkan bahan untuk diperap (Master Chef ni!)

1.45 petang
Singgah sebentar di Laban Chondong untuk berhenti rehat dan makan tengah hari. Suasana kelihatan bertambah sibuk setelah kedatangan segerombolan 'bikers' yang juga singgah di situ untuk tujuan yang sama. Berehat dan berjumpa dengan ahli-ahli yang datang 'kemudian'. Menyambung perjalanan setelah siap kesemuanya.

2.20 petang
Tiba di perkarangan hotel yang dijanjikan, Rompin Beach Resort. Kami semua telah diberikan kunci untuk 'check-in' ke bilik masing-masing untuk berehat dan menunaikan solat. Sebahagian kunci telah diberikan kepada Kak Syahida kerana ada yang masih tidak hadir untuk mendaftarkan diri. Hamba turut menjawab panggilan dari Cikgu Zul yang tersesat jalan. Sebahagian hotel sudah penuh ditempah, berikutan kedapatan bas persiaran serta deretan kereta dari peserta kursus ataupun  lawatan daripada kawasan-kawasan lain.
Suasana di lobi hotel sebelum 'check-in'


Sempat lagi bergambar dekat kaunter pendaftaran! Ish, ish, ish....Khusyuk sungguh Acik Norma membaca brosur


Isnin, September 23, 2013

Rombongan Sambil Belajar PSV - Art Expo Malaysia 2013 & I-City Snow Walk/Trick Art Museum


   Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan blogger yang dihormati sekalian. Sudah lama benar hamba tidak mencatat sebarang tinta di atas laman maya ini. Arakian maafkan hamba kerana kelalaian serta ketiadaan masa yang benar-benar sesuai untuk melakarkan sebarang ceritera ataupun nota-nota di sini. Al-maklum hamba kini berkerjaya dan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan etika kerja yang berlainan, tidak seperti semasa menjadi pelajar dahulu. Adapun begitu, syukur ke hadrat Illahi kerana masih dipanjangkan umur hamba bagi menaip di papan elektronik ini bagi tatapan semua. Kisah hamba kali ini berkisarkan pengalaman hamba membawa anak-anak asuhan hamba ke Menara MATRADE, Jalan Duta dan I-City, Shah Alam sempena pameran terkemuka iaitu Art Expo Malaysia 2013 pada 19-22 September 2013.

   Tarikh 21 September 2013 (semalam) menjadi pilihan hamba disebabkan ketika itu adalah cuti sekolah serta sehari sebelum tamatnya pameran itu. Agak malang, kerana hamba kesiangan pada pagi itu kerana kepenatan serta kebimbangan melanda jiwa. Mujur setibanya di sekolah, masih agak awal iaitu jarum jam menunjukkan jam 7.00 pagi. Lebih malang lagi, motor 'kesayangan' pula buat hal. Terpaksalah hamba menapak dari rumah ke sekolah. Mujur rumah hamba tidak jauh dari sekolah, kalau tidak; memang teruk natijahnya. Di sekolah, terdapat ibu bapa bersama-sama anak-anak murid yang sedia menunggu kedatangan hamba. Setelah mengambil kehadiran pelajar, hamba membahagikan makanan (sarapan pagi) beserta minuman kepada mereka. Terima kasih diucapkan kepada En. Kamarulazman (YDP PIBG SMK Pasoh 2) atas kesudian untuk 'sponsor' sarapan pagi untuk program ini. Tidak lama kemudian, bas yang ditunggu tiba dan perjalanan dimulakan pada jam 7.20 pagi. Perjalanan diteruskan setelah mengambil kak Shima dan kak Syahida di Batu Kikir dan Senawang.


Papan tanda bagi memasuki bangunan Menara Matrade


Pelajar diberi taklimat sebelum memasuki menerusi pintu masuk ke pameran

   Perjalanan sangat lancar, walaupun pada mulanya tersesat, iaitu semasa mencari jalan untuk ke Menara MATRADE. Apapun, dengan izin Allah, kami akhirnya tiba di tempat tersebut pada jam 10.45 pagi. Walaupun hari masih lagi muda (pagi), tetapi kedapatan ramai penghayat seni serta pelajar-pelajar kolej dan universiti yang hadir ke pameran ini. Boleh dikatakan bahawa hanya kami sahaja (pelawat dari sekolah) yang berada di situ. Kami semua bergambar di hadapan pintu masuk dan kemudiannya berpecah untuk melihat pameran tersebut. Boleh dikatakan kesemua karya yang dihasilkan adalah sangat menarik dan terbaik. Hamba turut meluangkan masa menunjuk ajar kepada anak-anak murid hamba tentang karya-karya yang dihasilkan. 


Bergambar beramai-ramai sebelum masuk ke dalam pameran. Meriah nampaknya.


Guru-guru pengiring pula tangkap gambar. Dari kiri : Cikgu Wan Fauzi, Cikgu Fadzilah dan anak-anak (Kak Long, Irsyad dan Abang), hamba, Cikgu Hashimah dan Cikgu Nursyahida
Gelagat pelajar-pelajar dan guru pengiring semasa di pintu masuk


Jumaat, Jun 21, 2013

Mari Singgah Ke Restoran Selera Pok Long Di Terengganu Sebentar!!!
Assalamualaikum w.r.t. Pada warkah hamba pada hari ini, ingin hamba sama-sama mewar-warkan mengenai sebuah restoran yang menyediakan banyak hasil hidangan masakan yang lazat serta mampu membuatkan anda menjilat jari sendiri tatkala habis menjamahnya! Adapun restoran ini terletak di negeri yang sangat terkenal sebagai negeri penyu bertelur serta bak kata penyanyi Salim Iklim, "Ganu Kite!!" dan sangat popular dengan aneka masakan lauk yang serba panas, dari masakan tengaharinya sehinggalah ke malam terbit purnama. Bak kata orang, "Tak Kenal Maka Tak Cinta"lah kita dengan hidangannya, selagi kita tidak mampu untuk merasa keenakan masakan yang sebahagian besarnya bersandarkan keenakan dan kemanisan aneka makanan dari laut; seperti ikan, udang, sotong, kepah dan sebagainya! Tambahan pula, kesemua bahan ini diambil terus dari jeti bagi mengekalkan keenakan dan kemanisan masakan yang dihasilkan. Jom kita intai sedikit menu-menu bagi masakan popular di restoran ini!


Ha, ini baru sedikit hidangan yang dimakan oleh salah satu pelanggan di restoran ini, sudah penuh satu meja! Terdapat banyak lagi lauk pauknya! Jom!Antara artis tempatan yang dah menikmati masakan di restoran ini!! Antaranya Faizal AF4 dan Afdlin Shauki!!


Restoran ini diberi nama sebagai Restoran Selera Pok Long dan tempatnya strategik terletak di PT4, Tingkat Bawah Pekan Bukit Payong, 21600 Terengganu Darul Iman. Restoran ini menyediakan pelbagai sajian bagi masakan tengahari antaranya masakan tradisional Terengganu dan istimewanya lagi keenakan Gulai Ayam Kampung, Gulai Kawah, Gulai Daging serta 3 lagi gulai yang mampu membuatkan anda tidak jemu untuk menjamahnya! Lebih dahsyat lagi, mungkin sampai teringin hendak membawanya pulang untuk santapan kali kedua pula di rumah! Jadi tunggu apa lagi? Datanglah ke restoran Selera Pok Long!Sedapnya!! Nampak sangat menyelerakan!!! Inilah Gulai Ayam Kampung &Gulai Daging!!


Tengok tu!! Sampai tak menang tangan nak mencedok lauk ini untuk pelanggan! Sampai nak bawa balik lagi! Anda? Bila pula?


Sabtu, Jun 08, 2013

Kasih Yang Tak Terucapkan~~Kasih Selamanya Tanpa Sempadan.

Tentu tajuk yang hamba utarakan ini kelihatan sangat aneh dan pelik, bukan? Arakian, inilah kisahnya yang ingin hamba dendangkan dengan rakan-rakan sekalian. Hamba telah diarahkan untuk mengajar adik-adik yang belajar di Tingkatan 3 (Kini kelas itu telah dibahagikan kepada 2 kelas dan hamba mengajar Tingkatan 3 Khaldun). Pada permulaannya, mereka kelihatan sangat ramai, kerana dalam sebuah kelas menempatkan kira-kira 40 pelajar! Wah, ramainya! Sampai penuh kelas dengan pelajar. Dan akhirnya, sebelum mereka berpecah, hamba sempat mengajar mereka mengenai jalinan dan hasilnya? Sangat memuaskan!

 Bersungguh-sungguh adik-adik ni buat kerja. Walaupun lukisan tu simple aje.

 Walaupun sebahagian besar bahan dibawa oleh hamba, tapi melihatkan kesungguhan mereka; terutama pelajar-pelajar nakal di dalam kelas yang sudah mula 'aktif' di dalam kelas ini. Mereka kelihatan bersungguh-sungguh benar hendak membuat karya, sehingga mencari bahan 'tambahan' sehingga ke luar kelas. Suasana? Sudah tentulah riuh bak berada di pasar ikan. Ada sahaja yang dibebelkan, dibisingkan serta digaduhkan oleh pelajar-pelajar ini. Apa pun diucapkan terima kasih pada semua adik-adikku yang sangat memberikan kerjasama. Jom lihat gelagat mereka yang sempat hamba rakamkan sewaktu kelas!


Bila dijemur...ha! Kan banyak jadinya! Mereka sangat excited bila melihat hasil karya mereka jadi tontonan umum. Bangga la sekejap, kan?

Semasa peperiksaan lain macam pula gayanya....yang nakal tentulah tak boleh nak duduk diam. Asyik nak ke tandas. Bila ditanya, macam-macam ayat yang diolahnya; kalah menulis esei Bahasa Melayu pula. Herm, ikut engkau la Labu.....jangan pergi jahanamkan harta benda awam sudah la. Sungguh pun begitu, sekurang-kurangnya mereka masih ada 'angin' untuk pergi ke sekolah. Apa yang agak dikesalkan adalah, pelajar-pelajar sekarang kian luntur pekertinya untuk menghormati guru, terutama pelajar-pelajar bermasalah ini. Mereka hanya mahu kita menuruti kehendak mereka, sedangkan mereka sendiri tidak tahu apa sebenarnya yang mereka kehendaki. Tapi dari pemerhatian hamba, sebahagian besar pelajar-pelajar ini tinggal bersama nenda mereka. Jadi tidak hairan, ada di kalangan mereka berasa diabaikan dan cuba sedaya upaya untuk 'menonjolkan' dan 'mempamerkan' diri mereka terutama kepada guru. Apapun mari lihat gelagat mereka semasa peperiksaan pula.
Herm...sempat lagi tu!! Jeling lagi....

Apapun jauh di sudut hati, hamba harap dapat mendidik mereka bukan hanya untuk menjadi seorang manusia yang cerdik pandai, tetapi penuh dengan tatasusila dan adab yang wajib ada di dalam diri anak-anak Melayu supaya suatu masa kelak mereka tidak akan mudah lupa akan asal-usul dan bersikap patriotik sepanjang masa. Sebagai seorang guru, apa yang hamba utamakan adalah menjadikan mereka seorang manusia yang sebenar-benar manusia, bukannya seorang pelajar yang hanya semerlang di dalam sehelai kertas, tetapi juga cemerlang di dalam hati dan jiwanya. Semoga apa yang diharapkan akan berhasil dan mengubah perspektif mereka tentang kehidupan.

P/s : Kini hamba melihat pelajar-pelajar Tingkatan 3 Khaldun lebih 'rajin' dan bersungguh-sungguh untuk menjadikan kelas mereka bak kata orang seperti syurga bagi mendapat hadiah sekaligus penghargaan dari setiap orang di sekeliling. Teruskan usaha kamu dan cikgu sokong kamu seadanya. Walaupun kadangkala tercetus juga sumbu kemarahan akibat sikap kamu yang kadangkala melampaui batas-batas yang telah digariskan. Cikgu doakan yang terbaik untuk semua adik-adik cikgu sentiasa, walau tidak terucap dek kata-kata.

Buih Yang Berterbangan