BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, November 05, 2010

Kelas Grafik (Photoshop) : Menggunakan Custom Shape Tool (Bahagian II)

Langkah 16 : Garis putus-putus terbentuk.

Langkah 17 : Heret imej ke ruang kerja (sama langkah 13).

Langkah 18 : Buka gambar kereta lain. Buat pula Shape lain dan lakukan langkah-langkah 8, 9, 10, 11, 12 dan 13 semula.

Langkah 19 : Ubah saiz imej itu.Langkah 20 : Buka gambar kereta lain. Buat pula Shape lain dan lakukan langkah-langkah 8, 9, 10, 11, 12 dan 13 sekali lagi.


Langkah 21 : Pada ruang kerja ubah saiz imej dan letak pada kedudukan yang sesuai.


Langkah 22 : Buka gambar kereta lain. Buat pula Shape lain dan lakukan langkah-langkah 8, 9, 10, 11, 12 dan 13.Langkah 23 : Pada ruang kerja susun semula kedudukan imej dengan menggunakan tab Layers. Kenal pasti imej mana dengan Layer mana.Langkah 24 : Imej disusun semula.

 

Langkah 25 : Klik kanan pada imej pertama dan pilih Layer 1.


Langkah 26 : Klik pada menu Layer dan pilih Layer Style. Pada tetingkap Layer Style klik pada Drop Shadow dan ubah Distance kepada 10, Spread dan Size kepada 5. Kemudian klik OK.

Langkah 27 : Anda dapat lihat ada Drop Shadow pada imej kereta pertama. Pergi ke Layer tab dan klik kanan pada Layer 1. Pilih Copy Layer Style. Ini akan membolehkan anda menyalin Layer Style daripada Layer 1 kepada layer-layer lain.
Langkah 28 : Pergi ke Layer lain dan klik kanan. Pilih Paste Layer Style.
Langkah 29 : Buat pada semua imej atau Layer.Langkah 30 : Kemudian, anda boleh tambah teks seperti pada rajah. Hamba menggunakan font OCR A Extended dengan saiz 48 pt dengan warna Jingga. Hamba telah taipkan dua baris yang berlainan.Nota : Anda boleh simpan imej yang dihasilkan sebagai Wallpaper komputer anda. Dengan melakukan Save As dan pilih format sebagai JPG. Atau anda boleh menyimpan fail sebagai PSD bagi memudahkan anda memelihara semua Layer pada fail itu.

Anda boleh menggunakan kaedah di atas untuk sebarang cara yang anda gemari. Custom Shape Tool boleh dimanipulasikan dalam pelbagai cara. Malah dengan Shapes yang ada, anda boleh membina corak yang cantik dan menarik. Selamat mencuba!


0 ulasan:

Buih Yang Berterbangan