BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Khamis, Julai 23, 2009

Bacaan Ayat-Ayat Suci Yang Harus Diamalkan

Bertemu kita sekali lagi, hamba ingin berkongsi perkara yang akan memberi manfaat kepada rakan-rakan sekalian. Hamba ingin menyatakan bahawa Allah itu adalah satu-satunya pelindung dan Maha Mengetahui. Kita hendaklah sentiasa berserah pada-Nya yang satu. Hamba ingin berkongsi mengenai bacaan yang hendaklah sentiasa diamalkan bukan sahaja semasa kita mengerjakan solat, namun dilakukan di mana-mana sahaja.

Manfaat membaca ayat-ayat ini amat banyak. Antaranya menenangkan hati & minda, mendatangkan idea & cadangan yang bernas (terus dari Allah), memberikan perlindungan (terutama kawasan ladang, rumah & sekiranya pergi mengembara atau bermalam di hutan) serta menghalang berlakunya khianat atau perbuatan orang yang tidak menyukai kita. Insyaallah, sekiranya kita sentiasa tawaduk, ikhlas dengan apa yang dilakukan, sentiasa redha dengan ketentuan-Nya serta istiqamah dalam melaksanakannya; ayat-ayat ini akan mendatangkan keberkesanannya.

Hamba telah mencuba ayat-ayat ini semenjak hamba bersekolah rendah lagi (Darjah 3) dan ilmu ini diberikan oleh salah seorang guru hamba; yang kini telah menjadi penceramah bebas di Pahang bernama Ustaz Mohamad Idris bin Haji Derus. Keadaan ini disebabkan hamba pernah menetap di rumah beliau selama 5 bulan disebabkan ketika itu hamba menyertai Pertandingan Bercerita Kisah-Kisah Al-Quran (Prgkt Negeri-1997) dan Pertandingan Nasyid (Prgkt Negeri-1998) dan sentiasa melakukan latihan di sekolah; tambahan pula rumah hamba jauh dari sekolah & ini menyukarkan hamba sekiranya latihan dijalankan pada waktu malam. Berkat ayat-ayat ini (semuanya diizinkan oleh Allah) hamba berjaya dalam peperiksaan (walaupun keputusan tidak memberangsangkan, namun Alhamdullilah hamba syukur), keluarga hamba sentiasa dimurahkan rezeki dan dijauhkan dari malapetaka; contohnya, rumah hamba sentiasa tidak dapat dicerobohi oleh pencuri (mereka hanya dapat masuk ke dapur sahaja).

Pada permulaannya, bacalah Ayatul-Kursi sebanyak 7 kali. Kemudian lanjutkan dengan membaca surah Al-Fatihah, surah Al-Baqarah (ayat 1-5, ayat 102, ayat 255-257, ayat 285-286), surah Ali Imran (ayat 18-19), surah Al-A'raf (ayat 54-56), surah Al-Mukminun (ayat 115-118), surah Al-Ahqaf (ayat 29-32), surah Al-Soffat (ayat 1-10), surah Ar-Rahman (ayat 33-36), surah Al-Hasyr (ayat 21-24), surah Al-Jinn (ayat 1-9), surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq, surah An-Nas, melaungkan azan (perempuan cukup dengan secara perlahan) dan surah Al-Zalzalah.

Itulah ilmu yang ingin hamba kongsi bersama-sama rakan-rakan semua. Diharapkan kita semua sentiasa mendapat keredhaan-Nya dan moga diberkati-Nya selalu, kerana tanpa redha & berkatnya, apa yang kita jalankan di muka Bumi ini tidak akan berhasil. Sekian coretan hamba yang daif lagi miskin ini...

Sekian

Tambahan Aktiviti Di Blog Saya (Sdn.Bhd)

Sekiranya ingin mengetahui aktiviti-aktiviti yang berlaku di dalam kelas/studio yang hamba ambil semester ini, hamba menjemput saudara/saudari melihat-lihat 2 blog hamba; iaitu SSS 1013 (Studio Lukisan) & SSS 1042. Ia mengandungi ayat ringkas & gambar-gambar berkaitan...harap anda semua terhibur & sudi menjadi sahabat hamba di blog-blog tersebut.

Buih Yang Berterbangan