BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Rabu, Jun 06, 2012

Kuasa Minda - Percaya Atau Tidak?


    Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan blogger sekalian. Hamba berharap bahawa semua sihat walafiat hendaknya bersama dengan rakan-rakan dan keluarga yang tersayang. Tidak ketinggalan juga kepada kekasih hati, bakal-bakal pengantin dan lain-lain lagi. Kita semua hidup di bawah negara yang aman dan tenang  tanpa sebarang perang dan pertumpahan darah yang besar seperti jiran kita, Thailand dan Indonesia. Seharusnya kita bersyukur dengan apa adanya, bukan meminta-minta yang bukan-bukan malah percuma semuanya. Hidup kita ini pun bukannya percuma, kita kena 'bayar' dengan menghambakan diri kepada Pencipta serta melakukan amal-amal yang bertepatan dengan anutan supaya mendapat ganjaran akhirat yang indah kelak.


Adakah otak kita mampu menjadi seperti ini?

   Di sini, ingin hamba berkongsi mengenai keajaiban kuasa minda. Hamba pasti bahawa anda pasti mengenal superhero-superhero yang mana mempunyai kuasa psikik dan minda yang kuat, bukan? Contohnya, Savier dan  Jean Grey (Pheonix) dari adaptasi komik Amerika "X-Men". Nampak sangat realistik apabila diterjemahkan ke layar perak, penuh dengan 'gambaran' bahawa manusia yang mempunyai kuasa ini mampu membaca, menganalisis serta memanipulasi pemikiran manusia lain. Namun, percayakah anda semua jika hamba katakan bahawa kita juga mampu untuk menjana kuasa dari minda kita sendiri? Tetapi ia tidaklah sehebat adiwira-adiwira di pawagam ini, namun kehadiran 'kuasa' ini sedikit sebanyak sebenarnya telah pun membantu dalam kita menghadapi kehidupan sehariannya. Dari konteks ini, sebenarnya kuasa minda yang bertapak kuat di fikiran kita adalah 30% berdasarkan kepada gerak hati (instinct), 20% gerak rasa dan 50% lagi adalah berdasarkan usaha (tenaga fizikal). Malah, kuasa pemikiran kita sebenarnya telah lama mampu untuk berhubung dengan manusia yang lain, iaitu melalui pengalihan tenaga tele-kinetik 'tanpa sedar' yang mana kehendak atau pemikiran kita akan dapat dihubungkan dengan tenaga kinetik yang terdapat pada otak seseorang yang lain. Bukan sahaja pada orang yang berhampiran, malah pada individu yang berada berbatu jauhnya! Mustahil bukan?


Jean Grey ketika menggunakan kuasa mindanya untuk menyelamatkan rakan-rakannya dalam sekuel X-Men 2

Buih Yang Berterbangan