BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Rabu, Disember 16, 2009

Hijrah Diri & Segalanya...

Assalamualaikum kepada semua bloggers...hamba sekadar ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah yang akan tiba dalam masa 3 hari lagi. (maaf, kalau tersilap) Sesungguhnya hijrah bermakna berpindah dan perubahan. Hijrah dari segi konteks agama Islam sendiri adalah perpindahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah al-Mukarramah  (Mecca) ke sebuah bandar yang dahulunya bernama Yathrib; kemudian ditukar kepada Madinah al-Munawwarah (Medina) yang mana akan menjanjikan perubahan yang drastik, bukan sahaja mengelak daripada diseksa dan dicerca oleh kaum Musyrikin Makkah, malahan mengembangkan lagi ajaran agama yang murni.

Manakala dari aspek peribadi pula, ia bermakna membuat sebuah perubahan bukan sahaja dari aspek perubahan fizikal, malah dari segi mentaliti, emosi, sosial dan lebih penting lagi dari segi akhlak dan sahsiah. Hamba kini sedang melonjakkan kembali semangat penghijrahan di dalam diri supaya dapat meningkatkan kembali jati diri hamba yang kian merudum sejak akhir-akhir ini. Hamba terasa seolah-olah kehilangan punca untuk meneruskan pengajian di tempat hamba belajar kini, bukan disebabkan oleh persekitaran, tetapi masalah adalah dari dalaman sendiri. Hamba masih belum dapat menewaskan musuh utama hamba yang dapat memakan dari dalam, itulah 'diri' hamba sendiri! Kini hamba cuba untuk mengaut kembali kekuatan yang hamba perlukan dan perolehi sama seperti mula-mula menjejakkan kaki ke menara gading. Hamba merasakan hamba perlu membetulkan semula jati diri, semangat, dan matlamat hamba ke universiti.

Kini barulah hamba sedar, betapa sukarnya untuk menjadi seorang dewasa! Mungkin itulah apa yang hamba rasakan sekarang, lebih-lebih lagi bertambah hampirnya hamba dengan 'saat' kebebasan bagi seorang remaja seperti hamba. 21 tahun! Hamba kini menjadi seorang yang kerap berfikir, mendalami sesuatu sebelum bertindak dan lebih berhati-hati dalam membuat sebarang tindakan. Ini disebabkan hamba merasakan kini merupakan masa yang sesuai untuk berubah seiring dengan peningkatan umur hamba. Mungkin bagi sesetengah remaja, menginjak 21 tahun adalah 'saat kebebasan' mutlak yang diinginkan kerana ketika itu, ibu bapa tidak lagi akan bertindak seperti 'baby sitter' di rumah dan kita bebas melakukan apa sahaja yang disukai. Bagi hamba? jawapannya, tidak. Mengapa? Kerana semakin kita menginjak dewasa, semakin banyak tanggungjawab yang harus kita galas dan jalankan. Selain itu, ketika ini adalah saat di mana ibu bapa kita akan sedikit demi sedikit melepaskan tanggungjawab mereka dan pada ketka inilah kita akan belajar untuk berdikari. Hamba kian mengerti kerana ayahanda dan bonda hamba tergolong dalam golongan yang sebegini. Bukan bermakna mereka mengabaikan tanggungjawab, tetapi mereka ingin supaya hamba berdikari dan mampu membuat keputusan sendiri tanpa dipengaruhi oleh orang lain. Tugas mereka kini adalah bertindak sebagai tutor, memberi nasihat dan bimbingan yang diperlukan.

Hamba sangat-sangat bersyukur dengan apa yang hamba perolehi dan miliki kini. Cuma hamba perlu berusaha untuk mendapatkannya disertai dengan restu daripada ayahanda dan bonda. Oh ya, ini adalah kereta idaman hamba, tak ingat jenis apa, (mungkin Lamborgini)  tapi selepas hamba melihatnya di dalam ZEE TV, tajuknya "Taarzan, The Wonder Car". Huh, selepas melihat 'kecantikan' kereta ini, membuatkan hamba sangat tertarik! Fuh!Ok, hamba kepilkan gambarnya sekali untuk tatapan semua. Itu sahajalah catatan hamba buat masa ini. Salam sejahtera ke atas semua.


Inilah kereta idaman hamba! Lamborgini! Selepasnya adalah Ferrari & Skyline.


Buih Yang Berterbangan