BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Sabtu, Julai 31, 2010

Kelas Grafik (Photoshop) : Tekstur Dalam Photoshop (Bahagian II)

Langkah 14 : Sekarang pergi ke Filter > Sketch > ChromeLangkah 15 : Pada tetingkap Chrome, pilih Detail sebanyak 5 dan Smoothness sebanyak 10. Klik OK.
Langkah 16 : Inilah hasilnya.
Langkah 17 : Satu lagi ialah dengan menggunakan Filter > Sketch > Photocopy. (Gunakan hasil daripada langkah 13)


Langkah 18 : Pada tetingkap Photocopy tetapkan Details kepada 12 dan Darkness kepada 24. Klik OK.
Kelas Grafik (Photoshop) : Tekstur Dalam Photoshop (Bahagian I)

       Tekstur adalah penting untuk memberikan kedalaman kepada suasana, objek atau bahagian-bahagian tumbuhan atau manusia atau bangunan yang memerlukannya. Biasanya tekstur digunakan banyak di dalam penghasilan permainan video atau komputer terutama sekali  dalam permainan RPG. Kali ini kita akan lihat cara mudah untuk menghasilkan tekstur dalam Photoshop.

Langkah 1 : Mulakan dengan membuka fail baru dengan menggunakan tetapan seperti pada rajah.
Langkah 2 : Kemudian, tukar warna pada palet kepada biru muda atau anda boleh ikut kod warna seperti pada rajah.
Langkah 3 : Seterusnya buat satu Layer baru pada palet Layer.Langkah 4 : Tekan Ctrl + A untuk Select A pada ruang kerja dan klik kanan pada ruang itu seterusnya pilih Fill.Langkah 5 : Fill dengan menggunakan Foreground Color.

Buih Yang Berterbangan