BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Khamis, Julai 30, 2009

Tunjuk Ajar Menjadi Suluh Diri

Guru yang lupa diri
Guru yang lupa pakaian
Guru yang sudah lupa diri
Guru yang sudah lupa pakaian
Banyak bala yang hampir
Bala yang menimpa negara
Di situ tempat kembangnya syaitan
Di situ tempat binasanya iman

Harus ada tunjuk ajar untuk:
telaga budi
menunjuk yang elok
mengajar yang benar
mencelikkan mata
menyaringkan telinga
membersihkan hati
menyempurnakan budi
membaikan pekerti

Guru yang terpuji
dahulukan suluh diri
bukan menunjuk dengan maki
bukan mengajar dengan caci
menunjuk pada yang perlu
mengajar supaya tahu
petunjuknya berfaedah
pengajarannya berguna

Berilah manfaat pada didikan
Supaya menjadi contoh pada semua
Langkahnya diikuti, mulutnya dipegang
Sesuaikan tingkah dengan bicara
Ke darat tidak jadi durjana
Ke laut tidak jadi bergelora
Ke hulu tidak jadi berdengki
Ke hilir tidak jadi menista
Ke gunung tidak jadi caci mencaci

Tandanya guru terpuji ialah:
budi halus dan rendah hati
lemah lembut sebarang pekerti
sesama manusia ia hormati


Amanat Dan Kata-Kata Hikmat kepada Insan Bernama Guru....

Amanat Mantan Perdana Menteri Ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi

Yang saya sebut 'towering personality', saya kata saya kalau boleh biar saya dapat wujudkan beribu-ribu towering personality ini. Bermakna tower itu kita tahulah macam pencakar langit (tapi) kita hendak manusia itu seperti apa orang putih kata stand tall. Berdiri nampak begitu tinggi. Ilmu pengetahuannya tinggi. Pencapaiannya tinggi. Ketokohannya tinggi. Daripada segi keintelektualan dia pun tinggi. Satu kejayaan dan orang hormat.

Amanat Mantan Perdana Menteri Ke-4, Tun Dr. Mahathir Mohamad

Kejayaan dan kemajuan sesuatu kaum atau bangsa bergantung hampir sepenuhnya kepada nilai hidup yang dipegang dan diamalkan oleh kaum itu. Jika nilai hidup ini tidak sesuai, kekayaan sumber yang amat tinggi pun tidak akan menjadikan sesuatu bangsa itu berjaya dan makmur.

Hamdan Sheikh Tahir (1979: 146)
Seorang guru yang berjiwa ikhtisas memandang lapangan perguruan bukan dengan kacamata hendak mendapat gaji dan mendapat cuti penggal, tetapi memandangnya dengan kacamata mahu berkhidmat, berbakti dan berjasa kepada masyarakat dan negara. Oleh itu, khidmat guru bukanlah terhad kepada batasan jam, hari dan minggu. Tugas guru tidaklah terhenti apabila murid-murid tidak berada di hadapannya di dalam bilik darjah. Seorang guru yang berjiwa ikhtisas sentiasa mengingati kepentingan murid-muridnya di mana mana ia berada. Inilah bezanya di antara seorang yang menjadi guru dengan seseorang yang bekerja sebagai guru.


Keadaan Yang Agak Membimbangkan....

Ketika ini, ramai pelajar UPSI telah pulang ke rumah masing-masing. Pada permulaannya, pihak universiti telah mengeluarkan arahan bahawa kami tidak dibenarkan pulang. Namun, kira-kira pukul 1 ptg, pihak pentadbiran mengeluarkan arahan bahawa kelas bermula 29 Julai (Rabu) sehingga 31 Julai (Jumaat) dibatalkan serta merta.

Lebih mengejutkan lagi, cuti semester kami turut diawalkan dan berturutan dengan kelas yang dibatalkan. Ini bermakna: kami semua diarahkan untuk pulang dengan serta merta. Keadaan ini mencetuskan sedikit panik, tetapi semasa pengumuman dibuat terdapat juga teriakan gembira dari sesetengah pelajar. Bagi hamba, keadaan ini agak menyusahkan. Keadaan ini disebabkan hamba tidak akan dapat memperolehi ilmu dalam waktu dan keadaan yang sepatutnya (dirancang) serta mengganggu waktu hamba untuk ke studio bagi membuat tugasan amali.

Sungguhpun begitu, hamba mengerti bahawa tindakan ini dijalankan supaya para pelajar tidak 'sewenang-wenangnya' dijangkiti oleh penyakit berbahaya ini. HEPA sememangnya telah menjalankan tangungjawab dengan baik dan akhirnya dapat meyakinkan pihak akademik supaya 'melepaskan' pelajar pulang demi mengelakkan penularan yang lebih serius. Hamba juga tidak menyalahkan pihak Akademik kerana mereka telah bertungkus lumus menyusun jadual dan aktiviti bagi para pelajar; maka semestinya perancangan itu dijalankan atau diikuti. Namun, keadaan nyata tidak mengizinkan.

Hamba merupakan jenis yang tidak mudah mengalirkan air mata; tetapi mudah merasa sayu sekiranya orang yang disayangi dan rapat pergi. Dalam rasa yang bercampur baur itu jugalah, hamba menghantar sahabat hamba yang dikasihi ke pengangkutannya. Rasa itu dipendam jauh-jauh dalam hati, takut tidak dapat bertemu lagi. Mungkin itulah rasa sayang yang sememangnya sudah lama terbit dalam hati setiap manusia, lebih-lebih lagi ikatan persaudaraan sesama manusia. Malam ini juga telah membuatkan hamba 'membongkar' rahsia dalam diri yang dipendam kepada sahabat hamba itu. Biarlah hamba dan dia sahaja yang tahu.


Hamba dan rakan baik hamba ketika menyertai Pameran Batik Tradisional: Inspirasi Tradisi anjuran pelajar-pelajar kursus Studio Batik Tradisional & Studio Batik Lanjutan di Galeri UPSI (kami turut sama kerana kami turut mengambil kursus tersebut) serta Wacana Bersama Kartunis : Dato' Lat di Panggung Budaya, Fakulti Seni dan Muzik, UPSI

Oleh itu, hamba berharap agar semua berada dalam keadaan yang selamat dan sejahtera selalu.

Sekian, pena hamba merungkai tabir hari ini. Kita bertemu lagi di catatan seterusnya.

Wassalam.

Buih Yang Berterbangan