BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, April 16, 2010

La Memoria De Dairies - Carte 4

Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan bloggers, dari Selatan ke Utara, dari Barat lalu pula ke Timur.... Alkisah pun hamba mohon maaf dan ampun kerana tidak berkesempatan menulis mahupun melakar tinta yang menarik di dalam blog ini. Hamba kini sedang sibuk mengulangkaji mata pelajaran, kerana pada minggu hadapan exam telah bermula...Takut ada, gementar pun ada....syukran hamba dapat mengimbanginya dengan baik di sini.

Hari ini hamba akan mengikuti taklimat ROS (Rancangan Organisasi Sekolah) yang akan diadakan di Auditorium 1 UPSI, pada pukul 9 pagi ini. Taklimat tersebut akan dijalankan oleh En Hassan Ghazali, salah seorang pensyarah hamba di Fakulti Seni Dan Muzik (FSM). Taklimat ini wajib hamba hadiri kerana ia mengandungi input yang penting dan akan digunakan oleh hamba dan rakan-rakan semasa menjalankan ROS di sekolah kelak. ROS akan dijalankan di sekolah menengah sahaja (pada masa kini). Manakala sekolah yang hamba pilih untuk menjalani ROS adalah Sekolah Menengah Kampung Awah (F) yang terletak di Felda Kampung Awah. Hamba menetap di Felda Kampung Awah selama 9 tahun; dan ia merupakan rumah nenda (ayahanda kepada ayahanda hamba).

Sudah lama juga kiranya, hamba tidak berkunjung ke teratak ilmu tersebut, kerana kali terakhir hamba ke sana hamba mengambil sijil PMR hamba. Sekolah itu merupakan salah sebuah sekolah kenangan remaja hamba, terutama semasa Tingkatan 2, 3 dan 4. Namun, semasa pertengahan tahun 2004, hamba telah mengikut keluarga berpindah ke Kuala Lipis atas kenaikan pangkat ayahanda hamba dalam jabatan. Rezeki anaklah katakan! (Adinda hamba, Muhammad Qayyum dilahirkan pada bulan 10, tahun 2003). Maka, tinggallah sekolah tersebut, tetapi masih ada kenangan yang hamba tinggalkan di sekolah itu. Kalau tidak percaya, silalah ke sekolah dan cari Majalah Sekolah yang disiarkan pada tahun 2002 dan 2003. Bukan sahaja mengandungi gambar hamba, malah karya hamba turut dipamerkan. Antaranya dalam bentuk sajak dan juga lukisan kartun yang tidak seberapa. (Majalah Sekolah milik hamba sudah rosak teruk, kerana stor bawah rumah hamba pernah banjir ketika hujan lebat).

Hamba akan menjalani ROS bersama rakan-rakan hamba yang lain, iaitu Yen, Lela dan rakan-rakan yang lain. Guru hamba, Cikgu Raof telah dimaklumkan. Beliau berasa sangat gembira apabila mengetahui hamba hendak menjalankan ROS di sekolah itu. Hamba bukan sahaja ingin melepas rindu di sekolah itu, tetapi melihat perkembangan 'adik-adik' yang datang ke sekolah itu, kerana pada hamba mereka amat bertuah kerana fasiliti sekolah telah banyak berubah dan ini akan membantu pelajar menjadi lebih aktif dan giat dalam kurikulum malah ko-kurikulum. Jarak rumah dan sekolah sangat dekat, iaitu selama 5 minit berjalan kaki sahaja, disebabkan rumah nenda hamba hanya bersetentang dengan padang sekolah! Jadi tak menghairankan sekiranya hamba dapat lihat pembangunan sekolah walaupun hamba sudah tidak bersekolah di situ lagi. Tidak sabar rasanya hamba ingin menjalankan ROS di situ!!!

Kenangan yang paling tidak dapat dilupakan semasa di sekolah tersebut amat banyak.....tetapi hamba sebutkan yang paling hamba hargai dan ingati....Antaranya, di sekolah inilah hamba mempelajari Pendidikan Seni Visual secara menyeluruh dan mendalam; iaitu dari Cikgu Raof sendiri. Beliau sentiasa memberikan galakan pada diri hamba supaya sentiasa maju dalam menghasilkan karya di sekolah. Beliau juga sentiasa menggalakkan hamba untuk melakar (sketches) benda-benda hidup dan bergerak, terutama manusia dan haiwan. Paling tak dapat dilupakan, hamba ni bebal sangat agaknya; cerdik sangat pergi melukis bawah sarang tebuan (yang sesat di tangga sekolah) semata-mata nak mendapatkan pergerakan yang diinginkan! Bila ingat semula, betapa gilanya hamba terhadap seni ketika itu....namun, alhamdulillah...atas inisiatif itulah, tangan hamba agak 'lembut' dalam melakar dan melukis karya. Tapi, agak malang kerana kebanyakan hasil karya hamba telah dibakar (dilupuskan) oleh ayahanda kerana pada ketika itu, ayahanda tidak menyokong minat hamba dan hanya mahu hamba menumpukan sepenuh perhatian pada mata pelajaran yang lain; terutama mata pelajaran Sains dan Matematik (kerana ayahanda bercita-cita mahu melihat hamba menjadi seorang doktor atau atau saintis pada awalnya). Semasa Tingkatan 4, ayahanda tidak membenarkan hamba mengambil mata pelajaran Seni Visual kerana beranggapan pelajaran itu tidak penting, membuang masa dan hanya untuk orang-orang yang berangan-angan seperti Mat Jenin.  Tetapi, hamba secara senyap-senyap mengikuti kelas bimbingan Cikgu Raof (atas sokongan dan galakan ayahanda dan bonda saudara; Mak Chik dan Pak Su), dan sentiasa melakukan latihan amali di Bilik Seni. Namun, segalanya terhenti apabila hamba bertukar ke Kuala Lipis. Hamba tidak dibenarkan sama sekali mengikuti kelas Seni Visual, kerana ayahanda mahu hamba memberikan tumpuan yang lebih kepada mata pelajaran Biologi, Kimia dan Matematik Tambahan. Pada ketika itulah, hamba mengikuti kelas Teknologi Maklumat (atas dorongan minat dan juga tiada pilihan lain; kerana di SM Setiawangsa ketika itu hanya menawarkan mata pelajaran Sains (Biologi & Kimia), Prinsip Akaun atau Teknologi Maklumat (kena pilih salah satu); kelas Biologi bertindih dengan kelas Seni Visual) dan akhirnya berjaya menguasai asas Visual Basic 6.0 dan Pengaturcaraan Internet dan Komputer dalam masa 6 bulan sahaja (terima kasih hamba tujukan kepada rakan hamba, Nur Naiemah yang banyak mengajar hamba mengenai komputer pada waktu tersebut). Malah, mendapat keputusan 3 B dalam mata pelajaran tersebut di dalam SPM. (Hamba hanya mempelajari mengenai komputer semasa berada di Kuala Lipis)

Buih Yang Berterbangan