BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Rabu, Oktober 07, 2009

Sekilas Catatan Harianku...

Assalamualaikum semua para bloggers...

6 Oktober 2009

Hari ini, hamba bangun agak kelewatan...kira-kira pukul 10.45 pagi. Bukan niat di hati sengaja untuk bangun agak lewat, kerana hamba mengerti anak dara tidak boleh bangun lewat. Sebenarnya, hamba tidur dalam kadar yang paling lewat pernah hamba tempuh, iaitu selepas menunaikan solat Subuh. Keadaan ini disebabkan hamba berjaga untuk 'merebut' tempat dalam mendaftar matapelajaran yang patut diambil dalam sem yang bakal mendatang nanti. Alhamdullillah, line pada ketika itu agak memuaskan, maka dapatlah hamba mendaftarkan diri, walaupun pada mulanya agak terkejut juga dengan perubahan jadual yang telah dirancang sebelumnya.

Itupun kira-kira pukul 2.45 pagi, barulah hamba berupaya 'menembusi' rangkaian Mysis dan mendaftarkan mata pelajaran bagi hamba dan sahabat hamba, iaitu Nurra. Hamba bergegas menyampaikan berita kedapatan line tersebut kepada Md Din dan Fitri, dan mereka terus membuka rangkaian tersebut. tapi, agak mengecewakan kerana kebanyakan kelas yang ditawarkan sudah kehabisan 'stok' dan ini menyebabkan hamba terpaksa menutup internet dengan hati yang resah pada pukul 5 pagi. Ini disebabkan ketiga-tiga sahabat hamba tidak dapat mendaftarkan diri bagi matapelajaran wajib Universiti, iaitu Pengurusan Pembelajaran. Kemudian, hamba pulang ke rumah di tingkat 4 dan selepas bersolat, hamba bercadang untuk membuat lakaran untuk Studio Lukisan, tetapi nyata hamba sudah mengantuk benar, kerana baru sahaja melakar beberapa sketch, hamba terus tertidur dengan lenanya.

Kemudian hamba terus bersiap untuk ke kelas Industri. Di sana, kami didedahkan dengan kaedah pembuatan model dengan menggunakan bahan yang disediakan. Malah, ada sebahagian pelajar mengambil kesempatan berjumpa dengan En Md Noor, untuk mem'prosit' idea serta design mereka. Hamba pula terus ke gerai makan bagi mengisi perut yang kosong. Kira-kira pukul 4, hamba ke Bitarasiswa dan menunaikan solat di sana. Hamba kemudian menelefon bonda di rumah dan bertanyakan khabar, disamping menyampaikan berita bahawa hamba akan menjalani temuduga zakat pada keesokkan harinya; pada pukul 2 petang. Pada pukul 4.35 petang, hamba sudah menunggu di depan Pusat Kokurikulum bagi menjalani latihan silat. Sambil menunggu ketibaan rakan-rakan yang lain, hamba melakukan sedikit senaman ringan serta regangan.

Dalam latihan ini, kami diarah untuk melakukan Asas Gerakan 21, Gaya Asas (Bahagian 1 & 2) serta mengualangkaji semula gerakan Kuncian; iaitu dari gerakn 1-3. Kemudian, En Azman telah mengajar gaya yang baru kepada kami yang dinamakan sebagai Kuncian Kacip Emas dan Patah Dayung. Gerakan kedua-duanya, jika dilakukan dengan serius; malah tersilap sedikit sahaja, boleh membunuh. Ini kerana dalam Kuncian Kacip Emas, lehar penyerang akan dikunci seperti kacip dan tangan yang mengunci akan bergerak sedikit dan membuatkan leher penyerang patah atau terkehel. Lebih teruk lagi, sekiranya tidak mati akibat patah leher, penyerang mungkin mati akibat kesesakan nafas. Bagi kuncian Patah Dayung pula, tangan penyerang akan dipatahkan dengan seluruhnya dan boleh dibuat dengan cara yang singkat (sakit cepat) dan lambat (mangsa akan mengalami kesakitan yang amat sangat). Dalam pada itu, En Azman telah meminta pelajar yang akan melakukan demostrasi dalam majlis akan datang membuat latihan. Hamba paling kagum dan teruja dengan persembahan rakan-rakan hamba iaitu Megat, Amir, Fauzi dan Khairul (Ayie). Mereka mempersembahan gerakan dengan penuh kesungguhan; dan kelihatan seolah-olah pertarungan yang sebenar. Nyata latihan silat telah mencetuskan bakat terpendam dalam diri masing-masing.

Pada petangnya, hamba pulang ke rumah dan menunaikan solat. Kemudian, hamba tertidur dengan lenanya sebelum dikejutkan dengan panggilan daripada Hafiz (Yob). Setelah melaksanakan permintaannya, hamba bergegas ke rumah Nurra untuk melakukan tugasan bersama.

Itu sahajalah catatan hamba pada hari ini. Maafkan hamba jika ada tersalah bicara, terkasar bahasa; kerana hamba juga manusia biasa seperti tuan hamba semua. Sekian. Wassalam.


Buih Yang Berterbangan