BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Ahad, Oktober 11, 2009

Istiadat Perlimau Tapak Dan Seni....Istiadat Penerimaan Berguru (Silat Seni Gayong)

Assalamulaikum...semua rakan-rakan bloggers yang setia lagi disayangi...semoga anda semua berada di dalam perlindungan dan ketenteraman dari Allah s.w.t. Bertemu kita lagi di laman bblog maya yang menjanjikan 1001 macam kemungkinan dan maklumat yang ada...hamba sekadar ingin berkongsi pengalaman hamba yang berlaku kira-kira petang tadi...bagi hamba ini adalah pengalaman yang menarik untuk dikongsi bersama. Semoga anda semua dapat menghayatinya bersama-sama.

Kira-kira pukul 2.10 petang, hamba dikejutkan dengan SMS daripada Kak Muna supaya mengingatkan rakan-rakan Segayong hamba yang lain supaya menghadiri istiadat ini. Hamba segera menghantar mesej pada rakan-rakan yang berkenaan. Setelah bersiap-siap, hamba ke rumah Nurra bagi mengambil sedikit barangan dan terjadi sedikit kemalangan, dimana hamba tersandung pengecas bateri laptop hamba sehingga terjatuh. ia terjadi disebabkan hamba kalut untuk mengambil kad matrik di dalam beg galas hamba. Sesampainya di bas, hamba bertemu dengan Baizura dan Nora. Hamba kemudian ke mesim ATM untuk mengeluarkan wang, tetapi agak malang kerana mesim ATM di Bitarasiswa dan Bangunan Canselori telah kehabisan wang. Akhirnya, hamba beroleh wang di mesim ATM berdekatan pintu masuk utama kampus. Hamba bergegas ke Anjung 2, Bangunan IPSI untuk upacara tersebut. Ketika itu, jam sudah menunjukkan pukul 2.50 petang.

Di sana, hamba melihat kakak-kakak senior dan rakan-rakan hamba yang tiba awal sedang bersiap-siap menyediakan barangan untuk upacara tersebut. Antaranya, bunga 7 jenis, jarum jahit, kemenyan, limau nipis, lilin, (akar kayu ape thah, tak ingat ape namanya). Di bawah pula, abang-abang senior sedang sibuk menyalakan kemenyan bagi upacara ini. Kira-kira pukul 3.15, En Azman pun tiba. Kami semua diberi taklimat awal mengenai perjalanan majlis tersebut. Pada ketika itu juga, hamba sudah merasakan 'keseraman' apabila dapat merasa bulu tengkuk hamba meremang. Bukan kerana sejuknya air-cond, tetapi mungkin kerana dimaklumkan oleh kakak senior, jarum jahit itu akan menjadi medium utama dalam upacara nanti. Bukan apa, hamba sebenarnya 'takut' dengan jarum, termasuk jarum suntikan! (sekiranya guna untuk cucuk hamba, guna untuk hal lain tak mengapa). Megat dan Fauzi tidak turut serta, kerana mereka sudah melalui upacara ini dengan guru mereka dulu di Kedah. Mereka hanya memerhati dari tepi.

Kemudian, upacara bermula. Kami diarah seorang demi seorang pergi ke hadapan En Azman dengan membawa sepiring bahan-bahan tadi. Beliau akan bertanyakan sesuatu sebelum membelah limau dan mendoakannya pada limau dan peralatan lain di dalam piring itu. Selepas itu, kami akan diberi bijirin sebanyak 7 atau 13 biji, yang dimakan bersama dengan sedikit garam dan asam jawa. Kemudian, kami diberi minum air yang telah didoakan oleh En Azman dengan membaca Bismillah dan 3 kali selawat ke atas Nabi. Bagi kaum wanita, kami dikehendaki mengunyah sirih; dengan membaca Bismillah dan selawat serta berniat (apa sahaja, ikut kehendak masing-masing). Ketika ini, dapat diperhatikan pelbagai riak atau mimik muka sebahagian pelajar wanita ketika mengunyah sirih. Ada yang masam, ada yang nak termuntah pun ada. Alhamdullillah, hamba tidak mengalami apa-apa alahan seperti itu dan memakan semuanya seperti biasa. Mungkin disebabkan sudah biasa memakan sirih semasa kecil (atas paksaan arwah moyang).

Setelah diberi air kotak dan sebiji pisang, kami diarah berkumpul dalam barisan. Kemudian, kami dengan diketuai oleh Hafiz (Yob) membacakan ikrar. Apabila ia dibacakan, semangat hamba tiba-tiba naik...Selepas itu, kami dikehendaki berkumpul untuk menerima amanat dan penerimaan sebagai anak Gayong. Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan, iaitu lelaki dan wanita. Lelaki disahkan sendiri oleh En Azman, manakala Kak Fizah (mewakili En Azman) mengesahkan kami, kaum wanita. Yob dan hamba menjadi wakil bagi kumpulan kami, dan dikehendaki berjabat salam dengan mereka berdua seperti akad nikah (agaknya begini rasanya debaran kaum lelaki semasa nak akad nikah). Bagi kaum wanita, ada bonus pula. Disebabkan kami akan menjalankan istiadat perlimau tapak dan SENI, hamba selaku wakil rakan-rakan hamba (wanita) dikehendaki mengangkat keris yang telah terlebih dahulu direndam di dalam air yang telah didoakan dan diletakkan bertih serta kemenyan. En Azman sempat 'berlawak' supaya hamba mengambil keris itu dan memasukkannya ke dalam sarung dengan tepat dan jitu (dalam keadaan keris itu masih basah), jika tidak (kalau alamat tak baik), ada keris itu akan 'terbang' jadinya. Setelah membaca Bismillah dan berselawat 3 kali, hamba mencapai keris dan memasukkannya ke dalam sarung. Hamba lakukannya dalam masa yang cepat, tanpa rasa ragu dan berhati-hati (kerana hamba sudah biasa membersihkan keris-keris kepunyaan ayahanda di teratak hamba). En Azman sempat mengatakan bahawa pegangan hamba adalah kejap dan jitu serta tepat, serta memuji hamba (bukan untuk tinggi diri, tapi kenyataannya).

Setelah selesai, kami diarah mengemas semula ruang tersebut dan membawa pulang 'barang-barang' tersebut ke rumah. Maknanya, kami akan 'mandi bunga' dan 'mandi limau' di rumah. Hamba segera pulang setelah mengambil air campuran 7 bunga, kemenyan dan keris tadi dari kakak senior. Setibanya di rumah, sebelum Maghrib, hamba sudah menyucikan diri dengan mandian perlimau tapak dan seni mengikut apa yang telah diberitahu oleh En Azman. Itu sahajalah ceritera hamba di sini. Semoga anda semua terhibur dan hamba juga gembira dapat berkongsi pengalaman hamba yang tidak seberapa ini dengan semua. Sekian, wassalam.


Buih Yang Berterbangan