BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, November 05, 2010

Selamat Menyambut Hari Deepavali (Happy Diwali Day!)

       

       Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan bloggers, terutama kepada rakan-rakan yang menyambut Hari Deepavali pada hari ini. Semoga cahaya kebahagiaan akan menyinari kita semua, semua rakyat Malaysia. Di sini hamba ucapkan "Selamat Hari Deepavali" khusus kepada rakan-rakan hamba yang pernah bersama-sama hamba semasa persekolahan di SMK Setiawangsa, Kuala Lipis dan juga SMK Clifford, Kuala Lipis, iaitu Sukanthi, Rajeshwari dan lain-lain. Semoga sambutan Hari Deepavali pada tahun ini akan berlangsung dengan meriahnya dan dapatlah kita sama-sama menikmati keamanan serta kemakmuran di negara bertuah ini bersama-sama.


      Di sini hamba lampirkan sebuah video yang diupload dari Youtube juga bersempena Hari Deepavali ini. Sama-sama kita hayati mesej yang disampaikan dan Happy Diwali!!! Video ini dibuat oleh Petronas dan bertajuk Deepavali Boys. Selamat menonton!


Kelas Grafik (Photoshop) : Menggunakan Custom Shape Tool (Bahagian I)

     Shape Tool di dalam Photoshop terdiri daripada beberapa bentuk asas seperti empat segi, bulatan, garis dan juga pelbagai jenis bentuk (shape). Bentuk yang pelbagai ini dimuatkan di dalam Custom Shape Tool. Terdapat puluhan jenis bentuk yang disimpan di dalam pustaka bentuk di dalam Photoshop dan anda perlu bijak menggunakannya. Dengan Custom Shape Tool ini anda boleh menggunakannya untuk pelbagai guna sama ada untuk Selection, untuk membina corak dan sebagainya. Kali ini kita akan melihat penggunaan Custom Shape Tool sebagai Selection dan menggunakan Selection itu pada gambar bagi membentuk corak atau pola pada ruang kerja.Langkah 1 : Mula-mula buat satu ruang kerja dengan saiz 1024 x 168 pixels.Langkah 2 : Berikut adalah ruang kerja anda.
Langkah 3 : Kemudian buka beberapa gambar kegemaran anda. Pada rajah, hamba memilih gambar-gambar kereta.Langkah 4 : Kemudian, buka tetingkap semula ruang kerja dan kecilkan semua tetingkap lain. Klik pada Custom Shape Tool.
Kelas Grafik (Photoshop) : Menggunakan Custom Shape Tool (Bahagian II)

Langkah 16 : Garis putus-putus terbentuk.

Langkah 17 : Heret imej ke ruang kerja (sama langkah 13).

Langkah 18 : Buka gambar kereta lain. Buat pula Shape lain dan lakukan langkah-langkah 8, 9, 10, 11, 12 dan 13 semula.

Langkah 19 : Ubah saiz imej itu.Langkah 20 : Buka gambar kereta lain. Buat pula Shape lain dan lakukan langkah-langkah 8, 9, 10, 11, 12 dan 13 sekali lagi.Buih Yang Berterbangan