BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Jumaat, Jun 22, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) : Teks 3D Menggunakan Photoshop

Umum mengetahui bahawa untuk menghasilkan objek 3 Dimensi, kita memerlukan perisian khusus untuk permodelan dan animasi 3D. Namun begitu, tidak semua kesan 3 Dimensi yang hendak dihasilkan itu perlu dihasilkan dengan menggunakan perisian khusus terutamanya jika imej tersebut akan digunakan hanya untuk  tujuan penerbitan dan bukannya untuk dianimasikan secara 3D. Majoriti perisian grafik boleh digunakan dan berkeupayaan untuk menghasilkan grafik yang mempunyai illusi kedalaman (depth) terutamanya untuk teks. Tutorial kini akan mendemonstrasikan teknik ringkas yang boleh diaplikasikan menerusi penggunaan perisian Adobe Photoshop untuk menghasilkan teks 3D yang kemudiannya boleh dipindahkan ke dalam pelbagai dokumen foto untuk digunakan sebagai tajuk atau teks yang pelbagai.

1. Buka perisian Photoshop dan taipkan teks '3D' atau pun apa-apa perkataan yang anda sukai. Hal ini demikian kerana, jika lapisan teks masih disimpan sebagai lapisannya yang asal, maka perkataan yang ditaip sebelum ini boleh tukar dengan mudah.

2. Klik pada lapisan teks (Layer yang berikan T) untuk mengaktifkan lapisan yang berkenaan. Klip pada ikon teks yang bertanda 'fx' dan pilih menu Blending Options.3. Rajah ini menunjukkan dialog Layer Style. Di dalam dialog inilah majoriti pilihan atribut perlu dilakukan untuk menghasilkan teks yang kelihatan seperti 3 Dimensi.

4. Rajah ini menunjukkan atribut secara terperinci. Anda hanya perlu memindahkan pilihan atribut ini ke dalam teks yang dihasilkan. Untuk memulakan proses membina teks berbentuk 3 dimensi, klik pada label yang bertanda Bevel and Emboss > Contuour. Dalam petak Structure pilih Style > Outer Bevel. Seretkan penunjuk Size kepada 30 pixel (px) dan anjakkan penunjuk Soften menjadi 16 px. Dalam petak Shading > Highlight Mode pilih Screen sebanyak 75% dan Shadow Mode kepada Multiply sebanyak 75%.


5. Klik pada ikon yang berlabel Gloss Contour. Dialog akan memaparkan sejumlah profil yang boleh dipilih bagi membentuk illusi 3 Dimensi yang berbeza.Kelas Grafik (Photoshop) : Teknik Tukar Warna & Tambah Corak

Pada kali ini, hamba akan memberi pengajaran tentang penukaran warna dan menambah corak.

A) Tukar Warna

1. Pilih sebuah gambar seperti pada rajah.

2. Kemudian gunakan Pen Tool dan buat Outline di sekeliling kereta itu.


3. Pergi ke palet Path dan Make Selection. Pilih Feather 0. Klik OK.

4. Setelah melakukan Make Selection.

5. Pilih menu Image > Adjust > Hue & Saturation.
Buih Yang Berterbangan