BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Ahad, Mac 17, 2013

Warisan Kesenian & Pertahanan Diri Masyarakat Melayu! - Human Weapon (Silat) Terbukti!!

    Assalamualaikum w.r.t kepada semua rakan-rakan Bloggers sekalian. Arakian hamba kini sedang dilanda kebosanan walaupun bercuti minggu di rumah. Almaklum, keseorangan. Apapun kini hamba ingin sama-sama berkongsi bahan ilmiah dan juga kebanggaan kita, bukan sahaja sebagai rakyat Malaysia, tetapi juga sebagai salah satu rumpun dalam hidupnya Melayu di Nusantara ini. Sungguhpun negara dan bahasa yang digunakan berbeza, namun secara umumnya seluruh rantau Asia Tenggara ini bersaudara dari aspek hubungan darah. Jangan sesekali dinafikan bahawa sebahagian besar masyarakat di kawasan Asia Tenggara ini berhubung dalam rumpun masyarakat yang sama sejak perpindahan masyarakat kuno Mesolitik dan Neolitik ke sini. Usahlah dicemarkan keindahan warisan turun-temurun in dengan perebutan hak yang tiada taranya. Tiada apa yang hak dan batil, melainkan kesatuan masyarakat dan fakta bahawa rangkaian persilatan di seantero dunia ini adalah hak milik kaum Melayu, yang kental jiwa dan raganya, gagah merah darah pahlawannya. Janganlah direbut, dicaci, dimaki hanya kerana mahukan hak pemilikan cuma; bukankah kita semua bersaudara juga adanya? Walaupun dari sulur jalur keturunan yang jauh jaraknya?

    Adapun pada beberapa minggu yang lalu (sebelum temuduga), pihak TV3 telah menayangkan rancangan bersiri "Human Weapon", yang mana siri pada kali ini menyentuh mengenai "Silat", yang mana terdapat di Malaysia dan serantau. Sungguhpun keseluruhan pengambaran ini dijalankan di Malaysia, namun hakikatnya, berbanggalah wahai semua kaum Melayu tanpa mengira negara mana sekalipun; bahawa kesenian & pertahanan kita ini turut dikenali di luar negara. Walaupun penggambaran ini dikatakan adalah lebih 'lama' berbanding pengambaran yang dilakukan oleh pihak National Geografic (Silat Warrior) pada tahun 2010, namun ia masih releven untuk dikepilkan sebagai pengetahuan kita semua. Malah, ada yang sedia maklum, tidak mudah untuk memujuk dan menyakinkan 'pihak-pihak' berkaitan untuk menunjukkan seni silat mereka, khususnya kepada umum; apatah lagi masyarakat luar yang dianggap mengganggu 'privasi' mereka sebagai badan pesilat. Namun, 2 penggambaran ini boleh dikatakan berjaya membuat ramai golongan luar mula memandang tinggi silat Melayu di arena antarabangsa.

    Baiklah, hayatilah video ini dan sama-samalah kita lihat kesudahannya. Jom Tonton!!

Bahagian 1Bahagian 2Bahagian 3Bahagian 4Bahagian 5 (Akhir)
Pesanan :
Pengkisahan mengenai silat di dalam rancangan ini dilihat lebih kepada fakta yang kurang jelas atau lebih kepada fakta. Sebahagian besar perkara yang disampaikan oleh 2 orang pengacara ini adalah lebih kepada carian bahan yang kurang, serta tidak merangkumi pengkisahan sebenar sebab dan mengapa silat ditubuhkan dengan secara mendalam lagi. Oleh itu, hamba minta rakan-rakan seangkatan (terutama sekali saudara-saudari Segayong) janganlah dipanjangkan 'persengketaan' melalui ruangan chatting. Bukan apa, malu bercambah, apatah lagi jika dilihat masyarakat luar ini. Guru hamba, En Azman turut kelihatan; iaitu ketika upacara mandi minyak. Lama sudah tidak bertemu dengannya. Sekian, salam rindu dari anak Gayong.

Buih Yang Berterbangan