BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Selasa, Ogos 25, 2009

Cintaku Yang Mula Bersemi.....Rindu Yang Kian Terserlah....Adinda hamba yang sulung, Mohd Kamal (Benteng, pertahanan)
Seorang yang serius, tetapi masih gemar berjenaka
Berada di Matrikulasi Teknik, Kedah dalam bidang mechanical engineeringAdinda hamba yang kedua, Muhamad Husain (nama cucu Nabi)
Diam-diam ubi berisi & gemar bersilat dengan kekandanya
Kini menetap di asrama SMK Seri Bera, Bandar Bera, Pahang
Adinda hamba yang ketiga, Norfarha (Cahaya Kegembiraan)
Atlit dan perpustakawan di sekolah...SK (F) Tementi, Bera, Pahang
Adinda hamba yang bongsu, Muhammad Qayyum (berdiri & berdikari sendiri)
Paling nakal; tetapi tetap cute..bersekolah di SK (F) Tementi, Bera, Pahang

Selamat bertemu lagi dalam catatan hamba yang seterusnya, pada hari yang sama. Maaf sekiranya hamba mengecewakan semua dengan tajuk catatan hamba ini. Sebenarnya, hamba bukan bermaksud bahawa hamba sedang bercinta mahupun terlalu 'asyik' bercinta dengan seseorang, tetapi sungguh hamba tak dapat mengenepikan lagi perasaan hamba ini....

Benar, yang sesungguhnya hamba telah jatuh asyik pada kecantikan seni silat yang hamba pelajari kini. Bukan kerana ingin mempelajarinya demi tujuan perlindungan dan keselamatan, tetapi kerana keunikannya yang tersendiri...kerana nilai tradisi dan tradisional sendiri....Bagi hamba, sebagai orang Melayu, hamba hendaklah cuba 'mencintai'nya kerana ia merupakan budaya dan adat resam kita. Malah, Laksamana Hang Tuah juga merupakan pesilat yang handal dalam mempertahankan maruah dan keagungan Sultan meskipun terpaksa berkorban dan menahan rasa. Namun, itulah orang Melayu pada zaman dahulu, Sultan mereka tetap di hati. Dapatkah kita semua menandingi mereka? Fikirkanlah sendiri...Malah, Tun Fatimah juga dikatakan handal memainkan pencak silat, yang nyata adalah untuk mempertahankan nusa dan bangsanya...Jadi, mengapa hamba tidak cuba mengikuti jejak langkahnya?

Ya Tuhan, hambamu ini merindui saat-saat bersama-sama adinda-adinda hamba terutama ketika menunaikan puasa....Lebih-lebih lagi pada adinda hamba yang bongsu...Dia sentiasa ingin hamba memasak nasi goreng kampung dan ayam golek, kerana katanya masakan hamba itu sedap dan berlainan daripada bonda...Baru berusia 6 tahun, sudah pandai memberi komen mengenai masakan hamba dan bonda...Hai, cukup memeningkan kepala juga apabila memikirkan menu untuk berbuka, kerana adinda hamba ini amat cerewet tentang rasa makanan. Apabila hamba berada di rumah semasa cuti semester, dia akan menyuruh hamba memasak makanan dan membawanya ke sekolah untuk ditunjukkan pada rakan-rakannya....Hendak tergelak pun ada, kadang-kadang dia yang beria-ia memberi hamba buku masakan (bonda hamba gemar membeli majalah masakan dan meletakkannya di rak buku) dan memilih masakan yang ingin dirasai...Herm, begitulah adinda bongsuku....

Apatah lagi bonda akan menyerahkan bulat-bulat tugasan memasak jika hamba pulang ke teratak usang...Tugas bonda menjadi ringan, dan menjadi 'tukang rasa' sahaja usai hamba memasak...Adinda-adinda hamba berdua yang kini kian meningkat teruna, sudah semestinya bersantap pada kadar yang banyak...Selalunya, hamba terpaksa menanak nasi sebanyak 2 kali dengan kuantiti 6 cawan beras kecil, kerana selera santap mereka yang tinggi itu...Tapi, hamba puas juga, mereka menikmati hidangan dengan sempurna. Sudah menjadi kebiasaan, sekiranya mereka pulang, hambalah yang akan dituju dahulu..."Along, boleh masakkan Angah dan Ude lauk ini, ini dan ini?" itu lah ayat yang sudah lali hamba dengarkan. Hamba pula jenis yang tidak ambil kisah dan terus bersetuju, dengan syarat bahan-bahan basah hendaklah mereka belikan dan membantu hamba untuk menyiapkan hidangan tersebut. Mujur mereka hendak menolong...dapat juga mengajar mereka memasak sedikit, supaya jika teringin semasa berada di perantauan, dapat memasaknya...

Kenangan itu tidak dapat dilupakan sehingga akhir hayat hamba...mereka merupakan permata hati hamba, siapa tidak sayang adinda sendiri, betul kan? Hamba tidak dapat meluahkan rasa sayang tersebut pada mereka secara berhadapan, namun melalui masakan dan bergurau sendalah hamba dapat menyalurkannya pada mereka. Doa hamba, semoga adinda-adindaku sentiasa sejahtera hidupnya dan dimurahkan rezeki selalu...Buat ayahanda dan bonda, semoga anakandamu ini akan dapat pulang dengan kejayaan di tangan dan membuat mereka berbangga dengan hamba, walaupun hamba adalah seorang puteri...

Sekian, dahulu nukilan tinta hamba pada warkah maya ini...Ingatlah bahawa amanah yang kita galas merupakan perkara terpenting dalam hidup kita. Janganlah mengalirkan airmata duka ayahanda dan bonda kita dengan berita memalukan mereka, sebaliknya dengan airmata ria kerana kejayaan dan kebahagian kita....Bersuka ria itu semestinya, tetapi terhad. Serius itu perlu, tetapi adakalanya diselangi dengan kerehatan fizikal, rohani dan emosi menerusi senyuman, ketawa dan gurauan...Sinarilah hidup anda dengan menyintai Tuhan, sepertimana anda menyayangi ayahanda dan bonda...kerana kasih Tuhan itu tetap yang satu...

Ramadhan tiba disambut gembira,
Penuh kesyukuran dan nikmat pahala,
Keluarga dikenang jauh di mata,
Namun di hati tetap terpahat jua

Cantik manis gadis Melayu,
Sopan dan santun penuh budaya,
Andai ada silap di situ,
Maaf dipohon salam disua

Wassalam....

Buih Yang Berterbangan