BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Khamis, Mei 27, 2010

Pengumuman Penting!!

Assalamualaikum kepada rakan-rakan semua!!! Dengan secara rasminya, hamba telah membuka ruangan Manga Terjemahan Hamba dan juga ruangan Mari Belajar Grafik. Hamba harap ruangan ini akan dapat memberikan informasi kepada rakan-rakan sekalian, juga sedikit hiburan. Hamba juga harap para pelawat sekalian sudi kiranya memberikan respond dengan menyatakan komen sama ada di ruangan chat atau laman-laman sosial hamba. Selamat Beristirehat dan salam sejahtera...

Wassalam....

Kelas Grafik (Photoshop) : Alunan Pada Imej

Berjumpa kita untuk pembelajaran kita yang pertama. Photoshop mempunyai kaedah untuk menimbulkan alunan pada imej. Ini memberikan kesan seperti alunan kain atau lipatan pada kain. Pada pengajaran yang pertama ini, hamba akan mengajar semua berdasarkan idea yang diperolehi daripada majalah, bagaimana untuk membuatnya dan dari sini anda boleh mencuba beberapa kali bagi menyempurnakan teknik ini. Selamat mencuba!!!


  1. Bina sebuah ruang kerja baru 400 x 400 pixel dengan mod RGB Color
   2. Ruang kerja anda adalah seperti dalam Rajah.


    3. Tukar warna Foreground kepada kod warna #EE0743    4. Tukar warna Background kepada kod warna #108CD4    5. Sekarang pergi ke menu Filter > Render > Clouds    6. Inilah hasil Clouds tadi.    7. Sekarang pergi ke Shape Tool dan pilih sebarang bentuk yang anda mahu. Rajah menunjukkan bintang yang dipilih.
    Buih Yang Berterbangan