BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Rabu, Ogos 12, 2009

Minggu Konvokesyen & Latihan Silat Gayong

Hamba mengenakan jubah konvokesyen dan bergambar di pintu masuk ke library (Jangan salah faham, ni baju senior, hamba tumpang bergambar je)


Assalamualaikum buat saudara & saudari semua yang setia bersama blog hamba...Salam ukhwah & perpaduan diucapkan...Bersyukur kita ke hadrat Illahi, dengan limpah berkat dan kurnia dari-Nya, maka dapatlah kita bertemu lagi di ruangan maya ini...

Pada minggu ini, berlakulah satu upacara yang disambut secara besar-besaran di bumi UPSI. Minggu konvokesyen telah bermula!!! Walaupun ia tidak segah universiti-universiti lain yang mempunyai lingkungan yang lebih luas serta tempat jualan yang lebih 'meriah', namun ia sudah cukup memberi kegembiraan kepada senior-senior yang telah menamatkan pelajaran di sini. Keadaan ini membuatkan hamba terfikir, "Sudah bersediakah aku untuk menjadi seorang tenaga pendidik?" Perkara itu kuat berlegar-legar di fikiran hamba sambil mata hamba leka memerhati pelbagai ragam manusia di kawasan kampus. Siapa yang tidak merasa tercuit melihat kelibat ibu bapa yang nyata amat ingin melihat anak-anak harapan mereka menerima segulung ijazah. Kala itu, secara tidak langsung hamba teringatkan ayahanda dan bonda di teratak usang hamba. Hati ini semakin kuat mengatakan bahawa hamba mesti melakukan sesuatu yang lebih banyak & berusaha dengan lebih gigih lagi untuk menggapai cita-cita & idaman hamba...

Keletah anak-anak kecil yang tidak memahami erti 'apa itu konvokesyen' juga turut menarik perhatian hamba. Kasihan, mereka duduk di kawasan yang agak luas & terbuka; dan secara tidak langsung akan terdedah kepada pelbagai jenis penyakit...Dalam pada itu, hamba tertarik dengan deretan gerai yang menjual bunga-bungaan. Bukan bunga itu yang menjadi perhatian hamba, namun baunya yang nyata masih segar (sekiranya bunga itu adalah bunga yang hidup) menyentap sanubari hamba, kerana hamba paling menggemari bau bunga-bungaan yang segar, berbanding bau-bauan yang datang dari minyak wangi...Maaf kiranya hamba menyinggung perasaan, namun memang hamba akui bahawa hamba sebenarnya mabuk dengan bau minyak wangi; terutama yang menyentak deria bau hamba...sedang-sedang bolehlah...

Apa pun, hamba ingin mencari bunga tulip disebabkan hamba amat menyukainya...selain itu, bunga-bunga kecil yang menjadi penyeri dalam jambangan yang dijual itu turut hamba sukai, tapi hamba tidak ingat namanya....Terfikir juga untuk menghadiahkannya kepada bonda yang tersayang, kerana bonda juga menyukai bunga yang sama...bukan disebabkan bunga mawar, ros tidak cantik; cuma hamba lebih gemar dengan bungaan ini yang bagi hamba adalah 'simple' dan mempunyai makna yang tertentu, iaitu kebebasan, ceria, aktif, pemberontak, penyayang dan setia (sebab ayahanda yang berkata begitu).

Selain itu, hamba turut menjalani latihan silat gayong pada petang ini. Penat juga rasanya, tetapi pada hamba berbaloi sebagai usaha mempertahankan seni warisan budaya Melayu. Lebih tepat lagi, hamba ingin mempersiapkan diri dengan ilmu bela diri supaya dapat menjaga serta melindungi diri sendiri serta orang yang tersayang. Hamba sangat teruja apabila kekanda-kekanda senior mewar-warkan bahawa kami semua akan dibawa ke Taiping, Perak untuk bertemu sendiri dengan anakanda kepada allahyarham Pak Tua (Pengasas), dan dapat menjalani latihan selama 1 malam bersama beliau di teratak beliau sendiri. Tapi, hamba masih berasa gusar kerana hamba masih bertatih-tatih untuk belajar, tambahan hamba agak 'lembab' dalam menerima sesuatu ilmu. Bimbang andainya menjatuhkan maruah guru & diri sendiri sekiranya masih tidak mengingati latihan-latihan yang dijalankan sebelum ini. Hamba akan berada di sana bermula pada hari Sabtu ini dan pulang ke kolej pada keesokkan harinya. Mungkin apabila balik nanti, hamba akan kelihatan 'lesu', ialah dah kena 'lanyak cukup-cukup' di gelanggang sana....

Oleh itu, sekian sahajalah warkah catatan pena hamba di sini. Sekiranya apa yang diluahkan hamba melukakan hati sesiapa, hamba dengan sepenuh ikhlas di hati menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf. Hamba berharap kita akan sama-sama beringat bahawa sebagai pelajar, kita hendaklah sentiasa berusaha & tidak mudah berputus asa untuk mencuba supaya kelak apa yang diusahakan menjadi kenyataan. Bangunlah saudara dan saudari dari lena kalian, supaya dapat nanti kita bangkit untuk membuat lonjakan paradigma yang mana setanding dengan nilai segulung ijazah yang bakal kita semua perolehi nanti...siapa tahu, kita akan mencatatkan nama di kalangan masyarakat umum dan bangsa? Renungkan dan fikir-fikirkanlah....

Buih Yang Berterbangan