BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Rabu, Julai 04, 2012

Kelas Grafik (Photoshop) - Memahami Tool Extracts Dalam Adobe Photoshop

Latar belakang yang 'bersih' akan menimbulkan impak terhadap subjek utama yang disusun dalam sesebuah komposisi gambar. Namun begitu tidak semua gambar yang dirakam memiliki latar belakang yang bersih atau bersesuaian dengan subjek tersebut terutamanya jika subjek tersebut adalah di luar kawalan kita seperti subjek alam semulajadi serangga, bunga-bungaan dan sebagainya. Jika ini berlaku, jurugambar digital biasanya terpaksa menggantikan latar belakang asal dengan gambar latar belakang yang berbeza semata-mata untuk memantapkan kualiti gambar yang dihasilkan. Untuk menghasilkan proses menukar latar belakang gambar dengan mudah maka Adobe Photoshop telah menyediakan tool yang khusus untuk tujuan ini iaitu tool Extract. Artikel kali ini akan melihat secara terperinci fungsi tool Extract dan seterusnya langkah-langkah mudah untuk menukar gambar latar belakang supaya ia kelihatan serasi atau 'seamless' yakni, keseluruhan komposisi gambar tidak kelihatan seperti kolaj.

1. Rajah ini menunjukkan gambar sebelum dan selepas latar belakang ditukar kepada latar belakang baru.2. Sediakan dahulu gambar yang hendak ditukar latar belakangnya. Antara kriteria utama yang perlu diberi perhatian sebelum sesuatu gambar sesuai diaplikasikan dengan tool Extract adalah memilih gambar yang memiliki latar belakang yang tidak terlalu 'bersekali' dengan subjek utama. Gambar yang terdapat perbezaan jelas antara subjek dengan latar belakang adalah antara gambar yang mudah diaplikasikan dengan tool Extract.3. Pilih menu Filter > Extract.
4. Rajah ini menunjukkan dialog tool Extract.
5. Sebelum proses 'melukis' bahagian tepi boleh dimulakan, beberapa pilihan parameter mesti dilakukan. Pertama, klik pada ikon tool Edge Highlighter dan keduanya, pilih saiz berus yang bersesuaian dengan gambar yang anda gunakan.
Kelas Grafik (Photoshop) - Penggunaan Filter

Photoshop CS3 adalah antara perkakasan yang digunakan untuk merawat gambar atau membina tekstur. Untuk membina tekstur, anda boleh gunakan Filter yang telah disediakan dalam Photoshop bagi memudahkan tugas dan cepat dihasilkan. Mari kita lohat penggunaan Filter.

1. Buka Photoshop.


2. Buka sebuah gambar fail yang mudah dan ringkas. Sebagai contoh hamba gunakan gambar di atas.
3. Klik pada Filter dan anda dapati ada Extract, Filter Gallery, Liquify, Pattern Maker dan Vanishing Point.* Extract *

4. Mula-mula kita gunakan Extract. Extract digunakan untuk mengekstrak atau menarik keluar mana-mana bahagian gambar yang dikehendaki.
5. Klik pada Highlight Pen dan tandakan sekeliling imej yang anda mahu. Anda boleh ubah saiz pen dengan mengubah pada Tool Options.

6. Teruskan dengan Highlight Pen pada segala objek yang anda mahu.

Buih Yang Berterbangan