BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Isnin, September 28, 2009

Catatan Kenangan Di Hari Raya

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh kepada semua bloggers yang dihormati sekalian...maafkan hamba andainya telah lama tidak mencatat sesuatu di dalam tinta maya ini, kerana ketiadaan line bagi memasuki dunia maya ini. Alhamdullillah, bertemu kita semua dalam keadaan yang sihat sejahtera hendaknya. Di sini, hamba sekadar hendak berkongsi pengalaman hamba semasa menyambut raya di kampung halaman hamba; tempat tumpahnya darah hamba. Hamba dilahirkan dengan memiliki campuran Jawa dan Cina dari sebelah bonda, manakala ayahanda pula adalah campuran Melayu dan India Selatan (Alkisah dari nenda hamba yang telah pulang ke rahmatullah). Jadi, terimalah kisah catatan hamba berhari raya...

Catatan 1 : Hari Raya Pertama

Ayahanda saudara yang menetap di Klang bertandang ke rumah hamba seawal 3 pagi. Dia dan keluarganya menetap di rumah hamba buat seketika. Agak sukar buat kami menyediakan ruang untuk beradu kerana teratak kami sekeluarga yang kecil dan sempit. Maka, mereka diberikan ruang di kawasan rumah hamba yang masih dalam pembinaan. Kemudian, hamba dan bonda bangun untuk menyediakan juadah kepada kaum lelaki yang mana akan ke masjid untuk menunaikan solat Aidilfitri di masjid berdekatan. Kami bersolat Subuh jemaah bersama dalam keadaan yang sederhana.

Kira-kira pukul 2 petang, tibalah rombongan dari saudara-mara sebelah ayahanda saudara yang hamba panggil Chik Mie. Dia adalah suami kepada bonda saudaraku, Asmadiah atau hamba panggil Chik Diah. Seronok rasanya berbual dengan mereka. Bonda apatah lagi, melayan kerenah mereka yang berselera benar bersantap dengan masakan wajib keluarga hamba semasa raya; Masak Lodeh Johor, Sayur Goreng, Ayam Masam Manis 3 Rasa, Rendang Daging Ala Minang dan Nasi Impit (buat secara tradisional : guna tangan). Kemudian, datang pula bonda saudara hamba yang bongsu, Achik Siti dan suami, Achik Apis. Bertambah gamat jadinya suasana di rumah. Rumah hamba jadi tempat berkumpul kerana nenda hamba yang berdua telah pulang ke rahmatullah, maka bonda hambalah yang menjadi ingatan mereka menggantikan arwah nenda.


Angah, Achik Diah, Bonda sedang berborak


Sedang bersantap beramai-ramai


Achik Apis sedang berborak dengan bonda hamba

Buih Yang Berterbangan