BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Isnin, Ogos 24, 2009

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Di Bulan Mulia....

Gambar ayahanda dan bonda hamba yang dirakamkan di hentian selepas melepasi Tanah Tinggi Genting, Pahang.
Assalamualaikum....bertemu kita lagi di awal Ramadhan yang penuh dengan barakah dan rahmat dari-Nya. Hamba berasa bersyukur kerana hamba masih dapat bernafas di bumi Tuhan yang luas dan fana ini...

Menerusi pembacaan hamba, puasa bermakna menahan diri daripada rasa lapar dan dahaga. Lebih tepat lagi tidak menjamah makanan atau minuman bermula dari terbitnya fajar (azan Subuh) sehingga terbenamnya matahari yang menandakan tibanya waktu Maghrib. Puasa bukan hanya mencapai pengertian mengenai perkara itu sahaja, malah menahan diri daripada melakukan maksiat dengan pancaindera kita ini....maka, adalah lebih baik kita menahan diri dari melakukan sesuatu yang 'tidak terduga'. Hamba tahu, perkara ini bukan mudah dilakukan, tetapi berusahalah dan berubah sedikit demi sedikit...hamba pun kini cuba untuk berubah, tetapi berilah hamba masa...

Hamba lebih terharu dan rasa sangat gembira kerana hari pertama berpuasa jatuh pada hari lahir bonda hamba yang disayangi....hamba pada mulanya kurang percaya. Tapi alhamdulillah, hamba telah dapat mengucapkan Selamat Hari Lahir padanya...Nyata bonda amat gembira kerana hamba dan adinda hamba, Mohd Kamal yang kini berada di Matrikulasi Teknik di Pokok Tai, Kedah (maafkan hamba jika hamba tersilap mengeja tempatnya) mengingati hari teristimewa buatnya. Siapa tak sayang bonda kita sendiri, ye? Hamba dan adinda hamba sebenarnya telah sepakat untuk mengucapkan hari lahir padanya, tetapi nyata adinda kita telah terlebih dahulu mendahului hamba....Tapi, tak mengapa...hamba merupakan kekanda yang tua, harus mengalah pada adinda-adinda yang lain...lagi pula, hamba rindu juga padanya...sihatkah dia di sana? Bagaimanakah pembelajarannya? Makan minumnya pula macam mana?

Bukan hamba ingin memanjakan dia. Hamba mengerti dia telah boleh dipanggil belia, teruna yang kian menginjak dewasa...Tetapi kadang kala, masih ingin bergurau dan bermanja dengan kita....hamba bersyukur dikurniakan adinda yang sentiasa memahami dan boleh dibawa berbincang, bergurau dan berunding...kadangkala, kami berselisih juga..tetapi 'air dicincang tetap tak akan putus', adinda hamba akan memujuk hamba dan meminta maaf...terkadang hamba mengurut mereka sekiranya mereka usai melakukan kerja-kerja berat mahupun berlatih silat di laman rumah...Tetapi, sekiranya tiada mereka, tentu hamba akan berasa sunyi...Teringin pula rasanya pulang ke teratak hamba untuk menyambut puasa bersama, tetapi apakan daya, tugasan dan amanah yang sedia terpundak di bahu harus hamba galas dan tunaikan...jika tidak malu hamba ingin pulang ke kampung...

Sampai di sini sahaja al-kisah mengenai puasa...kita bertemu lagi di catatan hamba seterusnya...

Buih Yang Berterbangan