BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Halaman Yang Tercipta OlehKu

Sahabat-Sahabat Hamba Yang Dikasihi....

Papan Pernyataan / Pengumuman

1. Pengumuman!! Kini blog ini sedang menjalani penambahbaikkan sistem dan kemaskini data serta menaiktaraf terutama di bahagian Menu (yang mana akan ditambah dengan Sub Menu). Oleh itu, diharap anda semua dapat menyokong hamba dan bersabar sekiranya berlaku ralat semasa mengunjungi laman ini.

2. Dengan sukacitanya, hamba akan meng'upload' segala fail berkaitan dan diletakkan di blog ini menerusi beberapa laman web simpanan fail iaitu Ziddu, Hotfile atau 4Shared.(P/s: Disebabkan Ziddu kini tidak lagi berada dibawah Linkbucks, maka pautan di bawah failnya akan mempunyai sedikit masalah. Jika berlaku, gunakan link alamat di atas bermula dengan http:// atau tekan link bertulis "Pergi Terus Ke Laman Anda"

3. Apabila anda menekan sebarang link (pautan) atau 'button' di dalam blog ini, anda akan dibawa ke sublink Linkbucks. Anda hanya perlu tekan "Skip This Ad" (atau nombor 'counting' dari 5 ke 0) pada sebelah atas kanan dan ia akan membawa anda terus ke laman yang dikehendaki.

4. Pelayan Linkwithin telah dikeluarkan atas sebab tertentu;jadi gunakan Menu yang tersedia di atas, atau klik di bahagian "Label Buku Terjemahan, Video@Audio", "Catatan Hamba Yang Ter'Hot'" dan "Senarai Catatan Hamba".

5. Jika anda melawat laman ini, dipersilakan menulis sebarang komen, cadangan atau pertanyaan menerusi "Ulasan" atau "ChatBox". Anda juga digalakkan untuk "Like" FB yang tersedia juga menjadi ahli bagi blog ini.

6. Terdapat gangguan pada fail 4Shared (masalah copyright), jadi lagu-lagu itu tidak akan dapat didownload dalam masa ini. Harap rakan-rakan semua bersabar dan Insyaallah, hamba akan download dan update link bagi setiap lagu itu kembali; kerana kini hamba bekerja.

Sekian, terima kasih.

Sila "Like" Jika Suka Sangat!

Nak Tukar Font? Silakan....

Translator Bahasa Hamba!

Ahad, Julai 12, 2009

Buat Renungan Bersama....


GURU OH GURU

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalir nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia


Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa


Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat


Guru Adalah Amanah Rakyat


Tanggungjawab serta tugas seorang guru ialah satu ibadah. Konsep ibadah yang tersirat dalam tugas guru inilah yang menjadikan seorang guru itu diakui, dihormati, disegani serta disanjung oleh masyarakat. Guru mestilah mempunyai tekad dan komitmen yang tinggi untuk mendidik anak bangsa, memberi khidmat yang terbaik serta sanggup mempertahankan keagungan profesionnya, selain terus berusaha untuk meningkatkan mutu, taraf dan imejnya.


Oleh yang demikian, imej profesion perguruan ini hendaklah dipelihara supaya tidak dicemari dengan unsur-unsur negatif, yang boleh memburukkannya. Elakkanlah melakukan perkara-perkarayang bercanggah dengan etika profesion perguruan. Jagalah nama baik guru supaya guru sentiasa dihormati. Kita tentu tidak mahu pelajar menjadi mangsa kepada salah laku guru. Haruslah diingat bahawa guru telah diamanahkan oleh ibu bapa untuk mendidik anak mereka dan oleh rakyat untuk mendidik anak bangsa. Oleh itu, janganlah amanah ini dikhianati dan diabaikan.

Rekod cemerlang sistem pendidikan kita dan semangat berkhidmat yang tulen di kalangan guru dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab telah berjaya menyediakan dan membekal sumber tenaga mahir dan berpengetahuan untuk mengisi keperluan negara. Memang kita terhutang budi kepada khidmat bakti yang telah dicurahkan oleh para guru. Kita sendiri telah melihat hasilnya dengan jumlah cerdik pandai dan tenaga ikhtisas yang dihasilkan yang mana hari ini merupakan penggerak kepada program pembangunan negara.

Buih Yang Berterbangan